Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hollande odprl razpravo o evtanaziji

Objava: 20. 07. 2012 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hollande odprl razpravo o evtanaziji

Francoski predsednik je napovedal ustanovitev posebne delovne skupine za etiko.

Francoski predsednik Francois Hollande je pričel narodno razpravo o evtanaziji. Kot so poročali francoski mediji, je Hollande napovedal ustanovitev posebne delovne skupine za etiko, ki se bo ukvarjala z zaključkom človekove življenjske poti. Po medijskih navedbah naj bi skupini predsedoval Didier Sicard, nekdanji vodja francoske komisije za etiko. Do decembra bo skupina priredila več odprtih razprav, v katerih naj bi pridobili tudi javnomnenjsko stališče do evtanazije.

Predsednik Hollande je ob tem pokazal pripravljenost, da priskrbi finančna sredstva za potrebe paliativne medicine. Bolečine dveh tretjin umirajočih je mogoče omiliti z ustreznimi zdravili, je Hollande po navedbah medijev poudaril ob obisku paliativnega oddelka v bližini Pariza. Od tega cilja pa naj bi bili vendarle še precej oddaljeni.

Hollande je izpostavil pomen zakona, v veljavi od leta 2005, ki dopušča pasivno evtanazijo. Obenem je zastavil vprašanje, ali v izjemnih primerih ne bi mogli stopiti koraka naprej in pomagati ljudem, ki trpijo neublažljive bolečine. Izrazil je željo, da bi sa na to temo razvila ‘dostojanstvena’ razprava.

Sicard kot predvideni predsednik nove delovne skupine za etiko je že leta 2000 zagovarjal izjeme, ki bi jim zakon dopuščal dejavno evtanazijo. Hollande je v svojem predvolilnem boju med drugim zagovarjal dopustnost dejavne evtanazije za tiste neozdravljivo bolne paciente, ki jasno izrazijo željo po zaključku svojega življenja, s čimer je poskrbel za ostro kritiko s cerkvene strani.

Po veljavnem zakonu iz leta 2005 je dejavna evtanazija v Franciji kaznivo dejanje. Zdravniki pa lahko obravnavo neozdravljivo bolnih pacientov na njihovo željo prekinejo ali omejijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh