Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Honduraški škof želi postati predsednik države

Objava: 27. 01. 2012 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Honduraški škof želi postati predsednik države

Upokojeni škof iz Copana, Luis Alfonso Santos Villeda, se že pripravlja na svojo kandidaturo leta 2013.

Katoliški škof Luis Alfonso Santos Villeda je ponovno oznanil svojo namero, da prihodnje leto kot kandidat sodeluje na predsedniških volitvah v Hondurasu. ‘Če želimo v Hondurasu ustvariti resnično družbo, se morajo razmere občutno izboljšati,’ je v pogovoru na spletnem portalu ‘Proceso’ pojasnil petinsedemdesetletni upokojeni škof iz Copana. Katoliški duhovnik, kot pravi sam, pri tem računa na pomoč vseh krščanskih verskih skupnosti v Hondurasu. Že zdaj čuti močno podporo celotne družbe, po njegovih besedah pa ga podpirajo tudi evangeličanske Cerkve.

Santos je pojasnil, da številni podporniki levo usmerjenega gibanja ‘28. junij’ trenutno zbirajo potrebne podpise, da bi omogočili njegovo kandidaturo za notranje strankarske volitve v letošnjem letu. Po lastnih navedbah pa bi škof pred tem rad pridobil še privolitev papeža Benedikta XVI. Običajno se morajo katoliški duhovniki po predpisih cerkvenega prava po prevzemu političnega položaja odpovedati svoji duhovniški službi. Že ob drugih priložnostih pa je Santos poudarjal, kako računa na to, da se bo moral s svojega položaja ‘umakniti le začasno’.

Škof Santos velja za ostrega kritika državnega udara 28. junija 2009, ko je je bil s predsedniškega stolčka in iz države izgnan izvoljeni Manuel Zelaya. Zelayevi pripadniki so to ocenili kot puč, nasprotniki predsednika, proti kateremu so bile vložene številne korupcijske tožbe, pa kot ravnanje v skladu z ustavo. Zelaya se je medtem že vrnil v Honduras.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh