Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hostija kot ‘spominek’?

Objava: 13. 05. 2009 / 08:03
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hostija kot ‘spominek’?

Italijanski nadškof izdal začasno prepoved prejemanja obhajila na roko

Bolonjski nadškof kardinal Carlo Caffarra je v treh župnijah svoje nadškofije začasno prepovedal obhajanje na roko, duhovnike pa je prosil, naj bodo pozorni na vse, ki bi utegnili zlorabiti hostijo.

Tiskovni urad bolonjske nadškofije je podal izjavo za javnost, v kateri so predstavljena nova pravila, ki jih je predpisal kardinal Caffarra. Zapisali so, da je leta 1989 s potrditvijo Svetega sedeža v veljavo stopila odločitev Italijanske škofovske konference, da se obhajilo sme podeljevati tudi na roko. Zadnje čase pa so dobili številna poročila, da je bila ta prednost večkrat hudo zlorabljena.

Kardinal Caffarra se je posledično odločil, da bodo odslej v katedrali sv. Petra, v baziliki sv. Petronija in v kapeli Device sv. Luke ‘vernikom obhajilo podeljevali le na jezik’.

Kot je razvidno iz pisma generalnega vikarja bolonjske nadškofije msgr. Gabriela Cavina, so hostije večkrat hudo zlorabili; nekateri naj bi jih ‘shranili kot ‘spominke’, jih prodali, ali pa jih celo, v najslabšem primeru, skrunili v satanističnih obredih’. Msgr. Cavina pojasnjuje, da so hostijo zlorabljali posamezniki, ki so izkoristili možnost prejemanja sv. obhajila na roko, še posebej ob velikih slovesnostih, ko se cerkvenega slavja udeleži velika množica vernikov. Zato je po njegovih besedah najbolje, da prejemanje obhajila nadzorujejo po splošnih merilih, ki so vsem dobro znana.

Kardinal Caffarra je v novih pravilih zapisal, da naj bi bili ministranti med obhajilom pozorni na vsakogar, ki pristopi k oltarju. Zagotovili naj bi, da verniki hostijo zaužijejo takoj, nikomur pa ne bo dovoljeno, da s hostijo v rokah odkoraka proč ali da jo shrani v žep.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh