Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška: škofje in premier skupaj pozivajo k cepljenju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 12. 2021 / 10:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2021 / 10:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaška: škofje in premier skupaj pozivajo k cepljenju
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in hrvaški škofje na ponedeljkovem srečanju v Zagrebu FOTO: hbk.hr

Hrvaška: škofje in premier skupaj pozivajo k cepljenju

Na Hrvaškem sta vlada in Katoliška cerkev objavili skupno priporočilo za cepljenje proti koronavirusni bolezni in spoštovanju protikoronskih zaščitnih ukrepov.

Iz skrbi za posameznike in družbo najvišji predstavniki tamkajšnjega političnega in cerkvenega življenja vabijo vse državljane, naj prispevajo svoje k premagovanju trenutne zdravstvene in družbene krize, je po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisano v skupni izjavi predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića in članov stalnega sveta Hrvaške škofovske konference po ponedeljkovem srečanju v Zagrebu. Pri tem je prednostna pripravljenost vsakega posameznika, da se cepi proti koronavirusni bolezni; pomembno pa je tudi odgovorno ravnanje v luči epidemije ter spoštovanje vseh epidemioloških ukrepov za zaščito zdravja in življenja ljudi.

Škofje in predsednik vlade spodbujajo vernike in državljane, naj obvezno testiranje za necepljene in prebolevnike sprejmejo kot sredstvo za zmanjševanje tveganja za okužbo in prenašanje virusa. Enako velja za »primernost« covidnih potrdil kot dokazil o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju. »Le s kombinacijo ukrepov, ki so na razpolago, vsak posamezno pa ne zadošča, lahko učinkovito zamejimo širjenje epidemije,« je zapisano v izjavi.

Le s kombinacijo ukrepov, ki so na razpolago, vsak posamezno pa ne zadošča, lahko učinkovito zamejimo širjenje epidemije.

Že minuli teden je kardinal Josip Bozanić po zgledu papeža Frančiška cepljenje proti koronavirusni bolezni označil za »dejanje ljubezni do bližnjega«. V pogovoru za hrvaški katoliški časnik Glas Koncila je zagrebški nadškof obenem poudaril, da mora biti odločitev za cepljenje prostovoljna. Cerkev želi posredovati med podporniki in nasprotniki cepljenja ter tako prispevati k edinosti celotne družbe, je dodal kardinal.

Proti koronavirusni bolezni je polno cepljena le približno polovica Hrvatov, s čimer je država precej pod povprečjem Evropske unije. Vlada v zadnjem času krepi prizadevanja za zvišanje precepljenosti. Minuli konec tedna so na Hrvaškem potrdili tudi prva primera okužbe z novo različico virusa omikron.

Proti koronavirusni bolezni je polno cepljena le približno polovica Hrvatov.

Kot odziv na naraščanje števila okuženih so na Hrvaškem sredi novembra uvedli obvezna covidna potrdila tudi v javnem sektorju. Za dostop do javnih uradov in drugih ustanov je treba predložiti ustrezno dokazilo o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju na okužbo s koronavirusom. Dotlej so bila covidna potrdila obvezna le v zdravstvu.

Omenjeni ukrep je sprožil proteste v Zagrebu. Prejšnji teden je vlada napovedala še visoke kazni za vodje uradov, ki predpisov na svojem področju ne bodo preverjali. V vrstah opozicije pa se trenutno pojavljajo glasovi za predlog o referendumu, ki bi odpravil obveznost covidnih potrdil na Hrvaškem.

Nalaganje
Nazaj na vrh