Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hude poplave na vzhodu Avstralije

Za vas piše:
T. M.
Objava: 01. 03. 2022 / 15:01
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2022 / 15:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hude poplave na vzhodu Avstralije
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Hude poplave na vzhodu Avstralije

Zaradi obsežnih poplav na vzhodni obali Avstralije še vedno veljajo izredne razmere, medtem ko reševalci neutrudno rešujejo ljudi.

Lokalni mediji poročajo o več smrtnih žrtvah na jugu zvezne države Queensland in v Novem Južnem Walesu. Tu so oblasti pozvale 300.000 prebivalcev, naj bodo pripravljeni za evakuacijo, poplave pa grozijo tudi Sydneyju.

V poplavah sta bili doslej najbolj prizadeti mesti Gympie v Queenslandu in Lismore v Novem Južnem Walesu.

Sekretarka zvezne države Novi Južni Wales Steph Cooke je dejala, da mora biti 300.000 prebivalcev zvezne države pripravljenih na hitro evakuacijo. Na posnetkih najbolj prizadetih območij je videti skoraj povsem potopljena poslopja in ljudi na strehah hiš, ki čakajo na reševalce. Ti jih rešujejo s čolni in helikopterji.

Ekstremne vremenske razmere s hudimi nalivi so posledica območja nizkega tlaka, ki se le počasi premika. Sedaj se premika od severa proti jugu. Vremenoslovci so danes opozorili, da se morata največje avstralsko mesto Sydney in južna obala Novega Južnega Walesa pripraviti na močno deževje in možnost obsežnih poplav.

Vremenoslovci napovedujejo nadaljnje nevihte 

Sydney se je pred kratkim že soočil s poplavami. Meteorologi poudarjajo, da je bilo to najbolj mokro poletje v mestu v zadnjih 30 letih. Avstralski premier Scott Morrison je opozoril, da vremenoslovci v tem tednu napovedujejo nadaljnje nevihte in poplave.

Ponekod je v nekaj dneh deževalo več kot v celem letu.

V poplavah so prizadete tudi prestolnica zvezne države Brisbane ter mesti Gympie in Maryborough ter med turisti priljubljena Sončna obala. 

Podnebne spremembe so še posebej prizadele Avstralijo. Sredi januarja so med vročinskim valom na zahodu države zabeležili več kot 50 stopinj Celzija.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh