Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hvaležnost vodi k ljubezni

Za vas piše:
K. T.
Objava: 05. 11. 2023 / 04:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2023 / 14:00
Hvaležnost vodi k ljubezni
Ker je Bog ljubezen, nas hvaležnost na najgloblji ravni vodi k Bogu. FOTO: Tatjana Splichal

Hvaležnost vodi k ljubezni

Danes obhajamo zahvalno nedeljo. Ob tej priložnosti dr. Paul Vitz, ameriški katoliški psiholog, profesor na inštitutu v Arlingtonu, pravi, da razne smeri sodobne psihologije znova odkrivajo učinkovitost vrlin za dobro počutje posameznika. V kratkem pogovoru za Zenit je odstrl nekaj misli o pomenu hvaležnosti.

Zakaj je hvaležnost tako koristna vrlina?

Hvaležnost je zelo pozitivna vrlina. Z njo so povezane pozitivne misli in predvsem pozitivna čustva. Čutimo hvaležnost za to, kar so nam drugi ljudje ali Bog dali. Prinaša mir in neke vrste tiho srečo.

Vemo tudi, da naša čustva lahko povzročijo fiziološke spremembe v nas, zato sem prepričan, da zahvaljevanje ni le pozitivna miselnost in naravnanost, ampak tudi nekaj dobrega za naše telo. (...)

Poglejmo na pomen hvaležnosti v luči vere. Beseda evharistija pomeni zahvaljevanje, torej način izražanja hvaležnosti Bogu. Zahvaljevanje je v središču naše vere. Povsem razumljivo je, da nas je Gospod povabil k nečemu, kar ni samo pametno in duhovno, ampak tudi psihološko dobro za nas.

Kakšno vlogo igra hvaležnost v procesu zdravljenja?

Glavni oviri za odpuščanje sta jeza in zamera. Dokler je to čustvo v ospredju in središču našega duševnega življenja, težko odpustimo.

Če pa začnemo posta...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh