Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ideja za nedeljsko kosilo: ob čem se papežu Frančišku pocedijo sline?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 11. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2022 / 07:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ideja za nedeljsko kosilo: ob čem se papežu Frančišku pocedijo sline?
Družina pri nedeljskem kosilu. FOTO: Tatjana Splichal

Ideja za nedeljsko kosilo: ob čem se papežu Frančišku pocedijo sline?

Papež Frančišek je ta konec tedna na obisku v Astiju v italijanski pokrajini Piemont.

Danes z vernim občestvom slovesno obhaja praznik Kristusa, kralja vesoljstva, včerajšnji dan pa je bil namenjen druženju s sorodniki: Frančišek je skupaj z drugimi člani rodbine praznoval 90. rojstni dan sestrične Carle. Papežu na ljubo je slavljenka bratrancu pripravila kosilo z značilnimi piemontskimi jedmi, ki jih ima Frančišek zelo rad. Med drugim naj bi bila po napovedih na jedilniku tudi »bagna cauda« in »bunet«.

Bagna cauda. FOTO: arhiv Družine

Bagna Cauda

Ime te jedi dobesedno pomeni »vroča kopel«, v številnih italijanskih domovih pa jo pogosto pripravljajo kot del samopostrežnega bifeja na božični večer. Čeprav so kot sestavina tradicionalni kardoni (užitni bodičasti trpotec, ki je soroden artičokam, vendar podoben zeleni), je zelena odlična zamenjava, primerna pa je tudi katera koli kombinacija zelenjave. V Italiji omako običajno jedo takole: koščke zelenjave potopijo v omako (pri tem vam bodo prišle prav vilice za fondi) in jih nato pojejo, pod njimi pa je rezina kruha, ki zadrži kapljice. Ko se kruh prepoji z omako, ga prav tako pojejo. Nato začnejo znova. To je okusna predjed za zabavo ali slavnostno kosilo, ne glede na to, kje živite.

Sestavine

Za pripravo papeževe priljubljene omake (za šest oseb) potrebujete:

  • 3/4 skodelice olivnega olja
  • 6 žlic nesoljenega masla, sobne temperature
  • 12 filejev sardona
  • 6 velikih strokov česna, sesekljanih
  • različna sveža zelenjava, narezana na koščke
  • kilogramski hlebec hrustljavega italijanskega ali francoskega kruha, razrezan na 2-centimetrske koščke

Priprava

  • Olje, maslo, sardone in česen zmešajte v mešalniku do gladkega. Mešanico olja prenesite v težko srednje veliko ponev. 15 minut kuhajte na nizki temperaturi in občasno premešajte. Začinite s soljo in poprom.
  • Omako vlijte v posodo za fondi ali drugo ognjevarno posodo, to pa postavite nad alkoholni gorilnik ali plinski namizni gorilnik, da ostane topla. Postrezite z zelenjavo in kruhom.

Bunet. FOTO: arhiv Družine

Bunet

Bunet je piemontska sladica, ki jo tradicionalno uživajo v hladnejših mesecih. Ta razkošna italijanska sladica je podobna karamelni kremi, vendar z dodatkom ruma, kakava in piškotov amaretti, in bo zagotovo zadovoljila vse sladokusce.

Skupaj s panakoto in drugimi kremnimi pudingi sodi v kategorijo »dolci al cucchiaio« oziroma »sladic na žlico«. Bunet je pogosto v obliki opeke in se postreže v rezinah, lahko pa uporabite tudi modelčke za puding za posamezno porcijo. Glede na velikost modela morate ustrezno prilagoditi čas kuhanja.

Sestavine

Za pripravo karamelne omake potrebujete:

  • dve žlici sladkorja v prahu
  • 60 ml vode

Za pripravo pudinga potrebujete:

  • 6 žlic sladkorja v prahu
  • 4 srednje velika jajca
  • 500 ml mleka
  • 3 žlice nesladkanega kakava v prahu, presejanega
  • 30 ml ruma
  • 70 g zdrobljenih piškotov amaretti

Priprava

  • Pečico segrejte na 180°C
  • Za pripravo karamele dajte sladkor in vodo v majhno ponev, ki jo postavite na srednjo temperaturo. Rahlo zavrite in pustite, da karamela potemni in se zgosti. Odstavite z ognja in karamelo razdelite med 6 modelčkov za puding. Odstavite.
  • Nato v veliko skledo dajte jajca in sladkor ter ju stepajte, dokler se sladkor ne raztopi, jajca pa postanejo bleda in zračna. Dodajte mleko, kakav, rum in zdrobljene piškote amaretti ter stepajte, dokler se sestavine ne povežejo.
  • Mešanico vlijte v modelčke, nato pa modelčke postavite v globok pladenj, napolnjen z vodo, da nastane vodna kopel (bain-marie). Postavite v pečico in pecite 35 do 40 minut ali dokler se ne zapeče – gostoto preverite z zobotrebcem: iz sredine enega od pudingov mora priti čist.
  • Model odstranite iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi, nato pa ga pred serviranjem vsaj 2 uri - ali še bolje, čez noč - shranite v hladilnik. Postrezite ohlajeno z nekaj dodatnimi amaretti piškoti za okras.

Bog žegnaj!

Nalaganje
Nazaj na vrh