Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ideja za postno kosilo (4)

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 07. 03. 2024 / 13:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2024 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ideja za postno kosilo (4)
Zapečena polenta s sirom izhaja z območja Banata na Madžarskem. FOTO: arhiv Družine

Ideja za postno kosilo (4)

Postni čas se preveša v drugo polovico: čez tri tedne se bomo znova spominjali Jezusove zadnje večerje in nato obhajali sveto tridnevje.

Za kosilo na četrti postni petek predlagamo pripravo okusne zapečene polente s sirom. Jed izhaja z območja Banata na Madžarskem, recept zanjo pa smo poiskali v kuharski knjigi z naslovom Žličniki, cmoki, štruklji, praženci in zavitki, ki je leta 2004 izšla pri založbi Družina. 

Knjiga Žličniki, cmoki, štruklji, praženci in zavitki je leta 2004 izšla pri založbi Družina. FOTO: M. M. Š.

Polenta s sirom

Sestavine za 4 do 6 oseb:

  • 1 liter osoljenega kropa
  • 40 dag koruznega zdroba
  • maščoba za pekač
  • 6 dag maslenih kosmičev
  • nariban sir za posipanje (količina po lastni presoji)

Priprava:

Vodo solimo in zavremo. Med stalnim mešanjem vsipamo vanjo koruzni zdrob. Kuhamo še približno 30 minut in stalno mešamo, da dobimo gosto kašo.

Polovico naložimo za prst na debelo v namaščen pekač in povrhu zgladimo. Potresemo s sirom, nato pa posujemo še s polovico količine maslenih kosmičev.

Na to naložimo preostalo kašo, znova potresemo z maslom in nazadnje še s plastjo naribanega sira.

Postavimo v pečico in pečemo približno 25 minut pri 175 stopinjah Celzija, da postane površina zlato rjava.

Postrežemo v isti posodi.

K jedi se prileže paradižnikova solata.

Bog žegnaj!

Kupi v trgovini

Postni čas
obhajilo
birma
Veselje (26130)
Figure Willow Tree
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh