Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Igo Gruden, taborišče Visco – pesmi Sanje o svobodi

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 08. 10. 2023 / 09:54
Oznake: Družba, Knjiga, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2023 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Igo Gruden, taborišče Visco – pesmi Sanje o svobodi
Nekdanje italijansko fašistično taborišče Visco v Furlaniji. Pred spominsko ploščo Erika Jazbar 9. novembra 2019. FOTO: Ivo Žajdela

Igo Gruden, taborišče Visco – pesmi Sanje o svobodi

Goriška Mohorjeva družba je izdala dvojezično slovensko-italijansko knjigo Sanje o svobodi. Pesmi Iga Grudna iz taborišča v Viscu leta 1943.

Nekdanje italijansko fašistično taborišče Visco v Furlaniji, pogled od vhoda na barake. FOTO: Ivo Žajdela

V knjigi Sanje o svobodi. Pesmi Iga Grudna iz taborišča v Viscu leta 1943, so objavljene pesmi, ki jih je pesnik Igo Gruden (Nabrežina, 1893–Ljubljana, 1948) napisal v italijanskem fašističnem taborišču Visco v Furlaniji spomladi 1943. Pesmi so bile objavljene takoj po koncu vojne, leta 1945, v zbirki V pregnnanstvo. Zanjo in za naslednjo zbirko si je Gruden, tedaj eden najbolj uveljavljenih pesnikov na Slovenskem, prislužil najpomembnejšo slovensko nagrado na kulturnem področju.

Knjigo dopolnjujeta dva spremna eseja

Dvojezična knjiga prinaša v slovenščini in italijanščini 19 pesmi Iga Grudna, pesnika iz Nabrežine pri Trstu. Uredila sta jo zgodovinarja Ivan Vogrič in dr. Ferruccio Tassin. Knjigo dopolnjujeta njuna spremna eseja, v njih sta prikazala okolje, v katerem so pesmi nastajale, Grudnovo življenjsko izkušnjo, navedla sta intelektualce, ki so bili z njim zaprti v Viscu, ter dogodke v taborišču in razne trenutke iz življenja internirancev.

Barake v nekdanjem italijanskem fašističnem taborišču Visco v Furlaniji. FOTO: Ivo Žajdela

Nekdanje italijansko fašistično taborišče Visco v Furlaniji, spominske plošče. FOTO: Ivo Žajdela

Nina Cotič: Marta v vesolju

Branje domišljijskih zgodb odpira otroku izjemen korak v svet doživetij in sanj, v svet nerealnih situacij, v svet neznanega, a obenem vzbuja v njem radovednost, razkriva mu celo vrsto asociacij in bogati njegovo ustvarjalnost. Tovrstno je tudi knjižno delo Marta v vesolju (Goriška Mohorjeva družba) avtorice Nike Cotič, ki se v svojem pedagoškem poklicu nenehno srečuje z različnimi oblikami otroških kreativnih zanimanj. Tokrat je malemu bralcu ponudila polet v razgibani svet vesolja.

Z astronavtskimi čevlji Marta poleti v svet planetov

S svojimi astronavtskimi čevlji Marta poleti v svet planetov, kjer spoznava posamezne osebe, premaguje njihove stiske, strah, ponižanje, kdaj pa kdaj tudi žalost, in tako z občutljivim pristopom uspešno reši težave malim junakom, ki ji svojo hvaležnost izkažejo tako, da ji podarijo barvano rožo. Končno si po svojem živahnem poletu v vesolje Marta zaželi vrnitve na Zemljo. Mali bralec bo tako s svojo radovednostjo polagoma razkril, da so sanje živi svet otrokovih hrepenenj, želja in presenečenja.

 Domiselno oblikovane ilustracije Ivane Cotič se neločljivo prepletajo z zgodbo o Marti in vzbujajo v malem bralcu soočanje s čustvi, ki jih morda še ni doživel, obenem pa mu razgrinjajo vpetost v čudežni in pravljični svet. S svojimi krili naj mali otrok poleti v ta svet ustvarjalnosti, domišljije in sreče.

Kupi v trgovini

Drobci minljivosti
Zgodovina
23,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh