Zapri
Iskanje

Igor Zorčič ostaja na čelu DZ

Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 03. 2021 / 19:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2021 / 19:31
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Igor Zorčič ostaja na čelu DZ

Igor Zorčič ostaja na čelu DZ
Za njegovo razrešitev bi bilo potrebnih 46 glasov, podprlo pa jo je 45 poslancev.

Na čelu državnega zbora tudi po selitvi med nepovezane poslance ostaja Igor Zorčič. FOTO: Tatjana SplichalIgor Zorčič, ki je skupaj z Janjo Sluga in Branislavom Rajićem izstopil iz poslanske skupine SMC in skupaj z nekdanjim poslancem DeSUS Jurijem Lepom danes tudi uradno ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev, ostaja predsednik državnega zbora.

Obstrukcija glavnine opozicije

Ob obstrukciji glasovanja opozicijskih LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev je bilo razdeljenih in oddanih 47 glasovnic, dve sta bili neveljavni, preostalih 45 poslancev pa je podprlo njegovo razrešitev, kar pa je bilo za en glas premalo – za zamenjavo predsednika bi bila potrebna večina oziroma 46 poslanskih glasov.

Razrešitev predlagalo 38 poslancev SDS, NSi in SMC

Razrešitev Igorja Zorčiča je sicer predlagalo 38 poslancev koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, pred tajnim glasovanjem pa so podporo predlogu napovedali tudi v SNS. Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža je pred časom dejal, da osebno ne želi biti jeziček na tehtnici in da bosta manjšinska poslanca glasovala po lastni vesti.

Danijel Krivec: Ni rečeno, da ne bomo poskusili še enkrat

Igor Zorčič je po glasovanju izrazil »veselje, da je zmagal razum«, medtem ko je vodja največje poslanske skupine Danijel Krivec napovedal, da neuspešni poskus razrešitve dosedanjega predsednika državnega zbora ne pomeni, da ne bodo poskusili še enkrat.

Nalaganje
Nazaj na vrh