Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ikona Marije iz Filerma je na obisku v župniji Mozirje

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 11. 12. 2023 / 11:00
Oznake: Maša, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 11:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ikona Marije iz Filerma je na obisku v župniji Mozirje
Mašuje Janez Cerar, malteški vitez Jožef Ciraj predstavlja namen romanja ikone Marije iz Filerma. FOTO: Jožef Pavlič

Ikona Marije iz Filerma je na obisku v župniji Mozirje

Čudodelna podoba – ikona Marije iz Filerma, ki naj bi jo po izročilu upodobil sam evangelist Luka, roma po poplavljenih slovenskih župnijah in prinaša duhovno tolažbo in mir trpečim ljudem. V nedeljo, 10. decembra, se je po maši ob 7. uri poslovila od župnije Rečica ob Savinji in dospela v župnijo Mozirje. Iz cerkve mučenca sv. Kancijana v cerkev sv. Jurija, zmagovalca nad zmajem in s tem nad nakanami hudobnega duha.

V cerkvi jo je sprejel župnik-sodelavec Janez Cerar, spremljala pa sta jo malteška viteza Jožef Ciraj in Jožef Pavlič. Prvi je na začetku maše ob 10. uri predstavil Suvereni malteški viteški red, katerega zavetnica je prav Marija iz Filerma; kje vse je »romala« njena podoba v stoletjih, posebej pa, kakšen namen ima njena romarska pot po Sloveniji.

Župnik-sodelavec Janez Cerar je mozirske župljane zlasti povabil, naj bodo v adventu ponižni in pravični ter blizu ljudem z obrobja. FOTO: Jožef Pavlič

Ta je, da prinaša tolažbo, duhovno okrepitev in moč ljudem, ki so 4. avgusta letos in pozneje doživeli in k sreči preživeli zelo hude preizkušnje – povodnji, plazove in druge naravne nesreče.

Mozirska župnijska cerkev sv. Jurija je prelepo prebivališče Najvišjega. FOTO: Jožef Pavlič

Tej preizkušnji je olja na razbolele rane tako pri maši na Rečici ob Savinji kot v Mozirju, vlil dušni pastir Janez Cerar. Poudaril je, kako smo lahko hvaležni, da nam je dobri Bog »v polnosti časov poslal svojega Sina, je ta postal eden izmed nas, da bi mi po njem postali Božji«. 

Mozirčani so že postavili velike lesene jaslice. FOTO: Jožef Pavlič

V Mozirju so doma tudi konji. FOTO: Jožef Pavlič

Povabil je, da naj si prizadevamo odkriti bistveno v svojem življenju. To je, kot naš cilj, »novo nebo in nova zemlja«, ki ju je napovedoval že glasnik Jezusovega prihoda na svet Janez Krstnik. Dobro se je v vsej ponižnosti zavedal, da je »le šibek glas, brlivka, ki naznanja večno luč«. Tega se zavedajmo tudi mi, obenem pa si prizadevajmo za ponižnost in pravičnost, s katerima bomo začutili in tudi doživeli veličino Jezusovega prihoda med nas in medsebojne obdarjenosti z Njim in kar nam prinaša.

Mašnik je ob koncu maše dodal, da ga je posebej ganila fotografija, kako je papež Frančišek, ki bo 17. decembra praznoval 87. rojstni dan, 8. novembra z vozička blagoslovil podobo filermske Marije.

Papež Frančišek blagoslavlja ikono filermske Marije. FOTO: Jožef Pavlič (oznanilna deska župnije Rečica ob Savinji)

Po papeževem zgledu in njegovem prizadevanju je navzoče povabil, naj v adventu »stopijo na obrobja, do odrinjenih, ponižanih in preizkušenih ljudi, vsepovsod prinašajo mir«. Tisti mir, ki je tudi dar filermske Marije k njej prosečih ljudi.

Spomenik Ignacu Orožnu, župniku v Mozirju in zgodovinarju. FOTO: Jožef Pavlič

Kako duhovno živa je mozirska župnija, je pokazala tudi pevska skupina Sinaj pod vodstvom Ane Lipnik Brinovšek (trenutno jo vodi Maja Čufer), stalna diakona Jože Prislan in Stanko Čeplak, kar trije dušni pastirji (poleg Janeza Cerarja župnik-sodelavec Luka Mihevc in župnik-moderator Vinko Čonč), predvsem pa zavzeti verniki, ki kljubujejo vsem preizkušnjam narave, ker se dobro zavedajo, kje dobivajo pravo duhovno moč. V tem tednu jo tudi v prošnji in priprošnji filermski Mariji.

Ikono Marije iz Filerma sta počastila tudi zakonca Jože Prislan, stalni diakon, in njegova žena Marija. FOTO: Jožef Pavlič


Kupi v trgovini

Zdrava, Marija!
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh