Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imate načrte za veliki teden?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 03. 2015 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Imate načrte za veliki teden?

Imate načrte za veliki teden?

Papež jih ima!

Med papeževimi obveznostmi v letošnjem velikem tednu so med drugim tradicionalni križev pot, velikonočna bogoslužja in blagoslov mestu in svetu na velikonočno nedeljo, kot je razvidno s programa, ki ga je ob koncu tedna objavil Urad za papeška bogoslužna slavja pod vodstvom nadškofa Guida Marinija.



Teden pred veliko nočjo se začne s cvetno nedeljo, ko se spominjamo, kako so prebivalci Jeruzalema Jezusa ob vstopu v mesto kot kralja pozdravljali s palmovimi vejicami.

Papež Frančišek bo slovesno bogoslužje cvetne nedelje obhajal na Trgu sv. Petra, pred tem pa bo blagoslovil zelenje, ki ga bodo k obredu prinesli romarji. Na cvetno nedeljo obhajamo tudi 30. svetovni dan mladih na škofijski ravni, ki ga je leta 1984 prvič razglasil tedanji papež Janez Pavel II. Letošnja tema, druga v vrsti blagrov, je »Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali«. Lanska tema je bila »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo«, prihodnje leto, ko se bodo mladi zbrali v Krakovu, pa bo tema »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli«.

Na veliki četrtek, ko se spominjamo Jezusove zadnje večerje, bo papež Frančišek obhajal krizmeno mašo v baziliki sv. Petra, ob tej priložnosti pa bo blagoslovil sveta olja, ki se bodo uporabljala med podeljevanjem zakramentov v naslednjem letu. Popoldan istega dne bo sveti oče obiskal rimski zapor, kjer bo zapornikom umil noge in z njimi obhajal spomin na zadnjo večerjo.

Na veliki petek se bo Frančišek v skladu s papeškim izročilom ob peti uri popoldan v baziliki sv. Petra spominjal Jezusovega trpljenja, nato pa se bo odpravil proti Koloseju, kjer bo tradicionalno molil križev pot. Pred vrnitvijo v Vatikan bo vsem zbranim vernikom podelil apostolski blagoslov.

Križev pot v Koloseju na veliki petek je prvič molil papež Benedikt XIV., ki je umrl leta 1758. Vsako leto je izbrana druga skupina ali posameznik, ki napiše razmišljanja ob posameznih postajah, letos je ta naloga pripadla škofu Renatu Cortiju.

Na veliko soboto bo papež Frančišek obhajal velikonočno vigilijo v baziliki sv. Petra. Po blagoslovu ognja in velike sveče iz čebeljega voska, ki bo v atriju bazilike gorela vse leto, bo sveti oče določenim katehumenom podelil zakrament svetega krsta, nato pa bo skupaj s škofi in kardinali obhajal slovesno bogoslužje.

Na velikonočno jutro bo papež daroval sveto mašo Gospodovega vstajenja na Trgu sv. Petra, sledil bo tradicionalni blagoslov mestu in svetu z osrednjega balkona Petrove bazilike.

Vir: CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh