Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indija: krvavi nemiri med hindujci in kristjani

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 05. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2023 / 19:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Indija: krvavi nemiri med hindujci in kristjani
Predstavniki krščanske skupnosti na mirnem protestnem shodu v New Delhiju. FOTO: Vatican Media

Indija: krvavi nemiri med hindujci in kristjani

V severovzhodni indijski zvezni državi Manipur so v zadnjih tednih izbruhnili krvavi nemiri med hindujci in kristjani, ki se še vedno stopnjujejo.

Po številnih nasilnih soočenjih in opustošenju cerkva so tamkajšnji cerkveni predstavniki indijsko osrednjo vlado prosili za pomoč. Kot je poročal spletni portal Vatican News, je nadškof Bangalora, Peter Machado, v izjavi za javnost pojasnil, kako »z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se je v Manipurju znova pojavilo preganjanje kristjanov«. Nadškof je član skupine kristjanov, ki so indijsko vrhovno sodišče pozvali, naj ukrepa proti nasilju nad kristjani, ki je v porastu po vsej državi.

Vlada zvezne države Manipur je v prizadetih okrožjih uvedla izredne razmere in policiji izdala ukaz za streljanje v skrajnih okoliščinah.

Zvezna država Manipur, prizorišče nasilnih nemirov, leži na skrajnem severovzhodu Indije med Mjanmarom in Bangladešem. Sredi minulega tedna so se študentski protesti zaradi prednostne obravnave določene etnične skupine v prestolnici Imphal sprevrgli v nasilje in sprožili povračilne napade, v več krajih je prišlo do nemirov, nato pa se je nasilje stopnjevalo po vsem Manipurju. Vlada zvezne države je v prizadetih okrožjih uvedla izredne razmere in policiji izdala ukaz za streljanje v skrajnih okoliščinah.

Nadškof Machado je potrdil poročila, da je bilo med nasiljem požganih ali oskrunjenih dvajset cerkva, »mnoge med njimi še vedno gorijo«. Grozili so tudi tamkajšnjim jezuitom, kristjane, ki so v zvezni državi Manipur zastopani v velikem številu, pa so namerno ustrahovali. Vernike napadajo zaradi njihovih verskih prepričanj, kar pa morajo politiki ustaviti, zahteva nadškof Bangalora.

Med nasiljem je bilo požganih ali oskrunjenih dvajset cerkva, »mnoge med njimi še vedno gorijo«. FOTO: Vatican Media

Etično-verski spor

V ozadju nasilnih dejanj so napetosti med hindujskim ljudstvom Meitei, ki predstavlja okoli 53 odstotkov od 2,9 milijona prebivalcev Manipurja, in drugimi etničnimi skupinami. Med slednjimi so Kuki in Naga, ki jim pripada približno 40 odstotkov prebivalcev Manipurja, vključno s kristjani, ki so po popisu iz leta 2011 zastopani močneje (41 odstotkov) kot v večini drugih indijskih zveznih držav. Katoličani med njimi predstavljajo maloštevilčno manjšino, saj jih je le okoli 100.000.

Meitei predstavljajo premožnejši del prebivalstva.

Že v preteklosti so pripadniki ljudstva Meitei zahtevali, da se jim prizna status registriranega plemena (Scheduled Tribe), kar bi jim zagotovilo določene ugodnosti na področju zaposlovanja, zemljiških pravic, bančnih posojil in državnih služb. Vrhovno sodišče je sredi letošnjega aprila državni vladi priporočilo, naj te zahteve izpolni. Konkurenčne skupine, ki ne pripadajo ljudstvu Meitei, so temu nasprotovale, predvsem zato, ker Meitei predstavljajo premožnejši del prebivalstva, in so spodbudile študentske proteste. Po poročanju indijskih medijev je oborožena množica ljudstev Kuki in Naga napadla nekaj Meitejev v okrožju Churachandpur, njihovi pripadniki pa so nato sprožili povračilne napade po vsej državi.

Dolga predzgodovina

Zahteve vladi, naj ustavi nemire, so minuli konec tedna izrekli tudi predstavniki drugih krščanskih cerkva. Baptistični pastor Zuankamang Daimai iz manipurske prestolnice Imphal je za ucanews.com povedal, da je bilo vandaliziranih več kot petdeset cerkva. Kristjani od uvedbe policijske ure živijo v nenehnem strahu. »Meitei ravnajo, kot da so nad zakonom, medtem ko se manjšine bojijo za svoja življenja in se morajo skrivati,« je pojasnil baptistični duhovnik. Do nasilnih spopadov med ljudstvom Meitei na eni ter pripadniki ljudstev Naga in Kuki na drugi strani je v preteklosti prišlo že večkrat.

Nalaganje
Nazaj na vrh