Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indijski katoliški laiki zahtevajo več dialoga s Cerkvijo

Objava: 04. 07. 2012 / 11:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Indijski katoliški laiki zahtevajo več dialoga s Cerkvijo

V New Delhiju je zasedala prva sinoda ‘Vseindijske katoliške zveze’.

Katoliški laiki v Indiji so minuli konec tedna priredili zasedanje svoje prve sinode in pri tem izrazili zahtevo po pogostejšem dialogu s Cerkvijo. “Gre za zgodovinski dogodek”, je pojasnil predsednik ‘Vseindijske katoliške zveze’ (All India Catholic Union - AICU), Remy Denis, o začetku zasedanja. Na konferenci so se želeli indijski katoliški laiki posvetovati o svoji vlogi v Cerkvi in o svojem odnosu do cerkvenih dostojanstvenikov, je pojasnil predsednik združenja laikov.

“Laiki niso zgolj pomočniki in podložniki Cerkve, so tudi solastniki in soodgovorni”, je Denis pojasnil v svojem uvodnem nagovoru. AICU zato zahteva večje sodelovanje laikov v Cerkvi, kot je bilo predvideno že na drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962-65). Sinoda naj bi podala tudi smernice za večjo prisotnost katoliških laikov v političnem in družbenem življenju. Uradna Cerkev komajda zastopa interese vernikov v odnosu do državnih organov. “Le kadar so ogrožene cerkvene ustanove, cerkveni dostojanstveniki ukrepajo”, je kritičen Denis.

Obenem je izrazil grajo večini indijskih škofij, ki niso pripravljene urediti pristojnih mest za reševanje sporov med cerkvenim vodstvom in njegovimi sodelavci, kakršna so predvideli na Katoliški konvenciji v Bombayu leta 1975. Že pred začetkom sinode pa je Denis skupaj s svojim predhodnikom Johnom Dayalom v indijskih medijih izrazil zahtevo po zakonsko predpisani transparentnosti cerkvenih financ.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh