Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Inšpektorji izvajajo poostren nadzor za zagotavljanje varnega dela

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 20. 07. 2022 / 06:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2022 / 06:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Inšpektorji izvajajo poostren nadzor za zagotavljanje varnega dela
Delodajalci so delavcem dolžni zagotoviti varne in zdrave delovne pogoje ter izvajati ustrezne ukrepe. FOTO: Unsplash

Inšpektorji izvajajo poostren nadzor za zagotavljanje varnega dela

Ob napovedanem vročinskem valu Inšpektorat RS za delo delodajalce poziva k večji skrbnosti in doslednosti pri izvajanju ukrepov zaradi povečanih temperaturnih obremenitev. V tem času napovedujejo, da bodo nadzirali izvajanje ukrepov za zagotavljanje varnega in zdravega dela.

V prihodnjih dneh meteorologi vnovič napovedujejo ekstremne temperature, "kar pomeni, da bodo vplivu takšnih razmer izpostavljeni tudi delavci, še zlasti tisti, ki opravljajo delo na prostem", so zapisali na spletni strani Inšpektorata RS za delo.  

Delodajalec mora glede na pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih delavcem v primerih, ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, zagotoviti ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe. Ti so lahko začasni, med njimi so denimo prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov ali zmanjšanje intenzivnosti dela.

Vročini so izpostavljeni predvsem delavci, ki delajo na prostem

Ker se visoke temperature tako v bivalnih kot v delovnih okoljih pojavljajo že kar nekaj let, morajo imeti delodajalci za ureditev razmer po njihovih navedbah že sprejete ukrepe in jih v praksi tudi izvajati. To velja tako za opravljanje dela v zaprtih prostorih kot dela na prostem, na primer na gradbiščih. 

Težav ne predstavljajo samo visoke temperature, temveč tudi neposredni vplivi sončnih žarkov. FOTO: Unsplash

Napovedali so še, da bodo inšpektorji v času povečanih temperatur izvajali nadzore glede izvajanja ukrepov za zagotavljanje varnega in zdravega dela, še posebej v delovnih procesih, kjer se vplivi povečanih temperatur pričakujejo. 



Nalaganje
Nazaj na vrh