Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob vsakem spletnem nakupu nad 40€, vam kot darilo podarimo CD Glej, zvezdice božje

Zapri
Iskanje
Filozofija in esejistika

Pošteno sodelovanje, racionalnost in religija

Solidarni personalizem kot družbena filozofija

Filozofija in esejistika

Pošteno sodelovanje, racionalnost in religija

Solidarni personalizem kot družbena filozofija

Avtor analizira zapleten odnos med religijo in političnim pluralizmom ter vlogo religije v javnem življenju. Več
26,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Pošteno sodelovanje, racionalnost in religija
Pošteno sodelovanje, racionalnost in religija
26,90€

Lastnosti

Ikona seznama Koda: 9789610408970
Ikona seznama Avtor: Bojan Žalec
Ikona seznama Založba: Družina
Ikona seznama Leto izdaje: 2022
Ikona seznama Število strani: 240
Ikona seznama Vezava: Trda
Ikona seznama Mere: 140 x 210 mm
Ikona seznama ISBN: 978-961-04-0897-0

O izdelku

Avtor se v knjigi ukvarja z dialogom in strpnostjo ter pomenom spoštovanja pristnosti in različnih razumnosti za resnično spoštovanje drugačnih in za pošteno sodelovanje v sodobnih vrednotno in nazorsko raznoterih družbah. Išče filozofske, etične in antropološke utemeljitve in načine za gojitev vzajemnosti med različnimi, kar je tudi eden od namenov dobre politike. Pri vseh teh vprašanjih se še posebno osredotoča na religijo in verske vidike. V tem okviru analizira zapleten odnos med religijo in političnim pluralizmom ter vlogo religije v javnem življenju. 

Žalec zavrača skrajno izključevanje religijskega argumentiranja iz javne demokratične razprave ter izključevalen ali sovražen odnos do religij v imenu obrambe svobode. Sicer si nikakor ne zatiska oči pred številnimi negativnostmi, povezanimi z religijo, vendar pa nam te ne smejo zamegliti pogleda na izjemen potencial in pomen religij kot dejavnikov sožitja in človečnosti. 

Knjiga se zaključi s pojasnitvijo Wittgensteinovega razumevanja religije kot posebne življenjske oblike in jezikovne igre ter teologije kot slovnice, ki predstavlja dobro izhodišče za medreligijski in medkulturni dialog ter ustrezno razumevanje odnosa med religijo in znanostjo. Celotno delo prežema avtorjeva zavezanost solidarnemu personalizmu, ki poudarja pomen odnosov in vrednoto človečnosti. Slednja vključuje sprejemanje presežnosti človeka in zavračanje njegove obravnave kot golega sredstva. Pristne religije so varuhinje presežnosti in (s tem) človečnosti.

Odlomek iz knjige :

»Solidarni personalizem je vrsta odnosnega personalizma. Tudi v tej knjigi ga zagovarjam in razvijam kot svoje temeljno stališče in kot filozofijo, ki lahko ponudi osnovne smernice za soočanje z izzivi sodobnega časa. Tem bomo kos samo, če bomo gojili ustrezne odnose na vseh ravneh in v vseh razsežnostih: do sebe, do naravnega okolja, do drugih bitij in ljudi, do neživih stvari, do presežnosti in Boga. Samo tako se bomo lahko uspešno spopadali z ekološkimi, gospodarskimi, družinskimi, demografskimi, socialnimi, družbenimi, političnimi, kulturnimi in nenazadnje zdravstvenimi problemi, ki zajemajo tudi duševne težave in bolezni, kot sta depresija in izgorelost, ki vedno bolj naraščata v sodobnih družbah gmotne blaginje, kar kaže na to, da ›človek naj ne živi samo od kruha.‹ Ta vrednota je skupna vrednota vseh svetovnih religij.«

Prof. dr. Bojan Žalec je zaposlen na Teološki fakulteti Univerzi v Ljubljani. Je redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti (sedež v Salzburgu). 

Izdajo knjižnega dela je podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Podobni izdelek

Filozofija in esejistika
15,00€ Poglej izdelek: O človekovi naravi

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh