Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavniki kmetijstva: »Vztrajali bomo do konca«

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 14. 04. 2023 / 10:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2023 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavniki kmetijstva: »Vztrajali bomo do konca«
V prihodnje sledi še več srečanj. FOTO: Bor Slana/STA

Predstavniki kmetijstva: »Vztrajali bomo do konca«

Včeraj so se predstavniki kmetijskih organizacij srečali s predsednico republike Natašo Pirc Musar. Predstavili so ji izzive, s katerimi se soočajo. Predstavniki so s srečanja odšli zadovoljni, saj jih je Pirc Musarjeva sprejela in se z njimi odkrito pogovorila.

Pogovora so se udeležili predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved in predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager.

Predsednici so razložili vse težave, za katere se bojijo, da bodo zaradi vedno manjšega števila mladih prevzemnikov kmetij postale vse večje, je po srečanju v izjavi za medije pojasnil predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.


»Kmetje smo seveda največja žrtev podnebnih sprememb, nismo povzročitelji podnebnih sprememb, smo pa predsednici države razložili, da je slovensko kmetijstvo izredno okoljsko neobremenjujoče,« je opozoril Roman Žveglič.

»Vztrajali bomo, dokler vsega ne dosežemo«

»Vsi predstavniki se strinjamo, da je skrajni čas, da se zahteve uresničijo, ker drugače bo šlo marsikaj narobe. Predolgo smo bili tiho in samo poslušali, da bomo vključeni, pa nikoli zares nismo bili,« nam je povedala Anja Mager.

»Mladi pogrešamo spoštovanje, da je kmet prioriteta države in potem tudi vseh odločevalcev znotraj države,« je še opozorila predsednica Zveze podeželske mladine Slovenije. Ko bo kmet postavljen na prvo mesto, bodo vse zahteve, za katerimi nevladne kmetijske organizacije še vedno trdno stojijo, rešljive, je prepričana.

Sledijo pritiski?

»Vemo, da je za uresničitev zahtev potrebna vsebina in kultura dialoga. Vendar se je potrebno zavedati tudi, da imamo kmetje vsega dovolj. Dovolj lepih besed in praznih obljub ter kupovanja časa. Če rezutatov v smeri uresničitev naših zahtev kmalu ne bo, se vsi strinjamo s predsednikom sindikata, da je vse mogoče,« je še povedala Anja.

V juniju bodo predstavniki kmetijstva predsednico peljali tudi na teren, kjer bo obiskala več kmetij.

»Ukrepi na področju slovenskega kmetijstva morajo biti dobro premišljeni, upoštevati morajo okoljske in naravovarstvene vidike, biti morajo zdravorazumski in upoštevati morajo posebnosti obdelovalnih in drugih kmetijskih površin po Sloveniji,« je vtise strnila Pirc Musar ter opozorila na pomen vključenosti kmetic in kmetov v ustvarjanje politik.

Kupi v trgovini

Pošteno sodelovanje, racionalnost in religija
Filozofija in esejistika
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh