Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ivo Boscarol nov častni doktor Univerze v Novi Gorici

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 10. 2023 / 07:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2023 / 10:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ivo Boscarol nov častni doktor Univerze v Novi Gorici
Ivo Boscarol ob predlanskem prejemu zlate plakete Univerze v Novi Gorici. FOTO: Miha Godec

Ivo Boscarol nov častni doktor Univerze v Novi Gorici

Svetovno uveljavljeni ajdovski podjetnik, inovator in dobrodelnež Ivo Boscarol bo danes postal častni doktor Univerze v Novi Gorici (UNG).

Ob tej priložnosti je UNG že v sredo proti večeru v dvorcu Lanthieri v Vipavi izpeljala pogovor z očetom podjetja Pipistrel, v katerem Ivo Boscarol ostaja častni in zaslužni predsednik. Ajdovec bo danes postal 19. častni doktor novogoriške univerze (peti Slovenec po dr. Vinku V. Dolencu, dr. Evgenu Bavčarju, Mikiju Mustru in dr. Igorju D. Gregoriču), nazadnje je ta čast predlani pripadla japonskemu pisatelju svetovnega slovesa Harukiju Murakamiju.

Preberite tudi > Ivo Boscarol: To mi Slovenci najbolj zamerijo ... [VIDEO]

Plodno sodelovanje na raziskovalnem področju

Boscarol je »za plodno sodelovanje na raziskovalnem področju in spodbujanje gradnje infrastrukture Univerze v Novi Gorici« že leta 2021 prejel univerzino priznanje, zlato plaketo. Tedaj je bilo v utemeljitvi zapisano, da je Boscarol zgodaj spoznal moč znanja in raziskovanja, zato je kot velik ljubitelj Ajdovščine takoj pristopil h gradnji poslopja UNG na Vipavski cesti, Pipistrel pa je z izdatno donacijo pripomogel, da se je gradnja hitro zaključila.

Sinočnji pogovorni večer z Ivom Boscarolom v dvorcu Lanthieri v Vipavi. FOTO: Univerza v Novi Gorici

Rezultat sodelovanja: štirisedežno letalo Panthera

»Iskanje alternativnih virov energije za letala je Boscarola spodbudilo, da se je povezal z Laboratorijem za fiziko organskih snovi UNG pri izvajanju projekta 'Razvoj tehnologije nanosa fotocelic na kompozitno površino letala Elektrotaurus'. Projekt je povezal raziskovalce iz Pipistrela in raziskovalce z UNG, poleg raziskav na področju alternativnih virov energije pa je sodelovanje med obema partnerjema obsegalo tudi raziskave in načrtovanje novih letal, rezultat tega je štirisedežno letalo Panthera,« je še pisalo v utemeljitvi.

Preberite tudi > Ivo Boscarol: Kako (p)ostati uspešen podjetnik

Borba za ohranjanje vrednot v podjetništvu

Tedaj je Boscarol ob podelitvi dejal: »Že vse življenje se borim v podjetništvu ohranjati vrednote in zadovoljen sem, da UNG svojo zgodbo gradi tudi na vrednotah. Po 20 letih se še spomnim tega, kako smo Politehniko spreminjali v Univerzo, kako sem motiviral takratne politike in člane občinskih svetov prepričeval, da je univerza potrebna, da jo potrebujemo. Take vrednote graditi na dolgi rok pomeni, da delamo zgodbe, na katere smo lahko vsi ponosni.«

Najtežje se je dokazati doma

»V Sloveniji poznamo pregovor, da ni nihče prerok doma. Najtežje se je dokazati doma in če ti domače okolje prizna tvoje dosežke, ne samo v lokalnem okolju, temveč v svetovnem merilu, tudi na področju raziskav in razvoja, kar je bilo zame doslej manj znano, potem je to zelo veliko priznanje,« je ajdovski vizionar prejem častnega doktorata sinoči kratko komentiral v oddaji 24ur zvečer.

Nalaganje
Nazaj na vrh