Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ivo Boscarol izpolnil obljubo in doniral skoraj milijon in pol junaškim gasilcem

Za vas piše:
J. P.
Objava: 02. 11. 2022 / 10:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2022 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ivo Boscarol izpolnil obljubo in doniral skoraj milijon in pol junaškim gasilcem
Ivo Boscarol je izpolnil obljubo junaškim gasilcem. FOTO: Siniša Kanižaj

Ivo Boscarol izpolnil obljubo in doniral skoraj milijon in pol junaškim gasilcem

Uspešen in velikodušen ajdovski podjetnik Ivo Boscarol je izpolnil obljubo in doniral skoraj milijon in pol evrov junaškim gasilcem, ki so poleti v peklenskih razmerah (u)krotili obsežen požar na Krasu. To je Boscarol pojasnil v današnji izjavi za javnost ob donaciji Gasilski zvezi Slovenije.

Prostovoljni gasilci so »s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja in prav vse hiše na Krasu.« FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje

Ivo Boscarol, s katerim je Družinina novinarka Ksenja Hočevar v začetku septembra opravila odmeven intervju (TUKAJ), je ob julijskem največjem požaru v zgodovini samostojne Slovenije, ki je zajel 3705 hektarov površin na Krasu, javno obljubil, da bo podvojil sredstva za plačilo prostovoljnih gasilcev, ki jih je obljubila vlada. V ponedeljek, 24. oktobra 2022, je sredstva v višini skoraj milijona in pol (1.470.034,03 evra) tudi nakazal in tako izpolnil obljubo.

Zahvala, vzpodbuda in motivacija

»Osnovni motivi za donacijo so bili zahvala za njihov trud, vzpodbuda, da bi vzdržali nadaljnje dni v peklenskih razmerah, motivacija prostovoljcem, da bi se jim pridružili in za to, da bi vedeli, da vsi Slovenci cenimo, kar počnejo za prebivalce in naravo Krasa,« je pojasnil ajdovski podjetnik in dodal, da donacija ni imela namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, marveč prispevati po svojih močeh »tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja in prav vse hiše na Krasu«, in s tem motivirati še druge.

Preberite tudi > Ivo Boscarol: To mi Slovenci najbolj zamerijo

Osnova za donatorsko pogodbo

Boscarol se je hkrati vsem udeleženim opravičil za čakanje na donacijo, a treba je bilo narediti tudi koncept in legalno osnovo za nakazilo ter od Gasilske zveze Slovenije pridobiti podatke o udeleženih gasilcih. Vlada je s sklepom določila, da se za sodelujoče prostovoljne gasilske organizacije prek GZS zagotovi finančna sredstva v višini 1.470.034,03 evra oziroma po 63 € dnevno za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur, ali 94,5 € dnevno za vsakega gasilca, ki je dela nad osem ur na dan. Tako je, je pojasnil Boscarol, nastala osnova za njegovo donatorsko pogodbo s prejemnico, Gasilsko zvezo Slovenije.

Kriterij sodelovanja prostovoljcev pri gašenju

Poudaril je še, da bo po pogodbi GZS sredstva razdelila med organizacije prostovoljnih gasilcev na podlagi kriterija sodelovanja prostovoljcev pri gašenju požara. Vsa društva so že prejela pogodbe o višini prejetih sredstev, tako da bodo donirana sredstva razdeljena po posameznih organizacijah prostovoljnih gasilcev tako, ko vrnejo podpisane pogodbe.


Donacija tudi domači Ajdovščini

»Prejemnica donacije bo s sredstvi do njihove namenske porabe ravnala kot dober gospodar, tako da bo skrbela za ohranjanje vrednosti donacije, za kar je po pogodbi osebno zadolžen poveljnik Franci Petek,« je v zapisu poudaril Boscarol in dodal: »S hčerko upravo, da bo tudi najina donacija v javno zdravstvo za izgradnjo zdravstvenega doma in večnamenskega intervencijskega centra s helikopterjem, ki bosta zaživela leta 2025 v Ajdovščini, pripomogla k hitrejšim intervencijam na širšem območju Primorske in s sposobnostjo omejitve požarov v začetnem stadiju preprečila požare takih razsežnosti, ko je bil letošnji na Krasu.«

Konec planiranih donacij iz kupnine Pipistrela

Kot sta Ivo Boscarol in hči Taja še zapisala v izjavi za javnost, sta s prispevkom gasilcem zaključila planirane donacije iz kupnine Pipistrela v višini 30 milijonov evrov, ki sta jih delno namenila zaposlenim v podjetju, ki so po njunem najzaslužnejši za njegovo 30-letno uspešno zgodbo, drugi del pa sta donirala za različne projekte široke družbenega pomena, da bi lahko imelo čim več ljudi korist od njih, in ne za individualne donacije. »Do uspeha nama je pomagala in nama ves čas trajanja Pipistrelove zgodbe stala ob strani širša družba in prav je, da ima lahko čisto vsakdo korist od najinih donacij,« sta ob plemenitih potezah še zaključila velikodušna ajdovska podjetnika.

Nalaganje
Nazaj na vrh