Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slavec slepemu fotografu sporoča, da v temni noči ni sam

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 05. 10. 2023 / 09:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2023 / 09:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slavec slepemu fotografu sporoča, da v temni noči ni sam
Pogovor ob premieri dokumentarca Potovanje na robu noči. FOTO: Ksenja Hočevar

Slavec slepemu fotografu sporoča, da v temni noči ni sam

Radio Slovenija je posnel dokumentarec o filozofu in fotografu dr. Evgenu Bavčarju in njegovi povezanosti s pticami v temnih nočeh. Naslovili so ga Potovanje na robu noči.

Evgen Bavčar ima poseben ritual. Že dobrih 40 let v rodnem Lokavcu snema petje slavčka v majskih nočeh. Slavec mu sporoča, da v noči ni sam. »Ko sem že celo vrsto let snemal slavčka tukaj, pa tudi na drugih krajih, mi je prišla v roke oziroma me je prijatelj opozoril na knjigo San Michelle Axla Muntheja«. In ta tekst me je prevzel. Začel sem na čisto drugačen način poslušat slavčke, čeprav sem že prej vedel, da v nekaterih krajih ptiče oslepijo, bodisi slavčke bodisi druge ptiče, zato, da si mislijo, da je noč,« pove Bavčar v radijskem dokumentarcu. Skupni projekt vseh treh radijskih programov, Radia Prvi, Vala 202 in Arsa, so naslovili Potovanje na robu noči, posneli pa letos spomladi v Lokavcu pri Ajdovščini, na otoku Capri in v Neaplju.

FOTO: Ksenja Hočevar

Nočno potovanje s pticami

»Moj prijatelj Milan Kundera je rekel, da ni dovolj, da se ljubimo. Moramo znati deliti noč. In midva s slavčkom si jo pošteno deliva,« pove dr. Bavčar v dokumentarcu. Nočno potovanje s pticami na plano dneva razprostira Bavčarjeva globoka razmišljanja o človekovem obstoju, razlikah, izkoriščanju, boju za pravičnost, okolju, svobodi in intimni želji po dvojini, Soncu in novi pomladi.

»Ko rečem midva, se pravi, da postanem odgovoren tudi za neko drugo drobno eksistenco.« (Evgen Bavčar)

»… Ko rečem midva, se pravi, da postanem odgovoren tudi za neko drugo drobno eksistenco, ki segreva svoj novi rod, skrit v grmovju, ki me spominja tudi po tej plati, da je prejšnji dan sijalo sonce, da je nekoč sijalo sonce tudi meni in da mi slavček v svojem petju posreduje svetlobo oziroma energijo tistega Sonca, ki sem ga spoznal kot otrok,« še doda Evgen Bavčar, ki je oslepel pri svojih enajstih letih, ko mu je v rokah eksplodirala bomba.

Iztočnica za dokumentarec je bilo oglašanje slavca – in zvok

Ključno vodilo ustvarjalcev – pod radijski projekt se podpisujejo režiserka Saška Rakef, scenarista in dramaturga Mojca Delač in Luka Hvalc, zvočni mojster Urban Gruden – in iztočnica za zgodbo je bil zvok, ki je po besedah Mojce Delač za Bavčarja mnogo več kot le slušni dražljaj. »Je svet, so barve, ljudje, podobe. Je orientacija v prostoru, času in odnosih. In on? En sam navdih!« je dejala Delačeva na javni premieri v torek, 3. oktobra, v Švicariji (dokumentarec je na voljo v podkastih Radia Slovenija), premiere se je udeležil tudi dr. Bavčar.

»Je svet, so barve, ljudje, podobe. Je orientacija v prostoru, času in odnosih. In on? En sam navdih!« (Mojca Delač)

Nosilna zgodba se je po besedah Delačeve rodila spontano, ob dolgoletnem prijateljstvu z ajdovskim filozofom, med raziskovanjem in prvimi pogovori v Ajdovščini, zatem pa odhodu na Capri in v Neapelj in od tam tesni telefonski povezavi z dr. Bavčarjem. »Za nami je zares neverjetno popotovanje, ki je, upam si reči, vse ustvarjalce globoko in intimno nagovorilo.«

Pri enajstih letih je izgubil vid

Ddr. Evgen Bavčar je filozof, umetnik, esejist, pisatelj, kulturnik in borec za pravice slepih. Sam je vid izgubil pri rosnih enajstih letih, zato v njegov svet svetlobe in vidnih zaznav ostaja v spominih ujeta domovina, zlasti rodni Lokavec. Svojo zgodbo piše tudi po svetu, zlasti v Parizu, kamor sta ga študij in raziskovanje odpeljala že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zvok je za Evgena Bavčarja tisti spremljevalec, ki mu riše podobe okolice, sveta, ljudi, dogajanja in občutij.

Radijski dokumentarec je nastal v sklopu triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka.

Kupi v trgovini

Ptica iz črnih zvezd
Poezija
11,27€
Nalaganje
Nazaj na vrh