Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava fotografij Evgena Bavčarja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 07. 2021 / 21:20
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 21:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava fotografij Evgena Bavčarja
Z Evgenom Bavčarjem se je pogovarjala Manica Ferenc. FOTO: Ivo Žajdela

Razstava fotografij Evgena Bavčarja

V ponedeljek, 5. julija, je v galeriji Družina v Ljubljani predsednik države Borut Pahor odprl razstavo fotografij dr. Evgena Bavčarja z naslovom Svetloba onkraj podaljšanih senc.

Dr. Evgen Bavčar (1946) je filozof, fotograf, dvakratni častni doktor, stoodstotni invalid, živi med Parizom in Lokavcem pri Ajdovščini. Pri enajstih letih je izgubil vid in bil je prvi slepi maturant v Novi Gorici, ki je z odliko končal gimnazijo. 

Od tam ga je pot peljala na Filozofsko fakulteto v Ljubljano na študij filozofije in zgodovine, po diplomi, leta 1972, je s štipendijo francoske vlade nadaljeval študij ter doktoriral iz filozofije in estetike na pariški Sorboni. 

Od sredine osemdesetih let se ukvarja s fotografijo. Imel je že več kot osemdeset samostojnih razstav po svetu, o njegovem delu so bili objavljeni številni članki, eseji in študije, posneti so bili dokumentarni filmi. 

Pozdravne besede je umetniku in njegovemu delu namenil direktor Tone Rode. FOTO: Ivo Žajdela

Na Družinini razstavi je na ogled več kot dvajset Bavčarjevih fotografij

Izdal je vrsto publikacij, redno sodeluje v različnih radijskih in televizijskih oddajah, vodi seminarje o fotografiji ter predava o estetiki na mednarodnih strokovnih srečanjih. Je prepoznaven ambasador slovenstva in slovenske literature v Franciji ter po svetu.

Evgen Bavčar je na Družinini razstavi dal na ogled več kot dvajset fotografij, med drugim tudi podobe pokrajin in cerkva iz rodne Vipavske doline.

Onkraj vsake sence, ki je same po sebi ni, saj je le odsotnost luči, nas pričakuje resničnost. Resničnost stvari. Resničnost osebe, resničnost sočloveka. Drugega ob nami in Tretjega nad nami. Takšno upanje v svet onkraj mraka danes krvavo potrebujemo. (Tone Rode)

Ob razstavi je založba Družina izdala tudi razstavni katalog, uredili sta ga Manica Ferenc in Ksenja Hočevar, v njem pa so o filozofu ter slepem fotografu napisali svoja razmišljanja njegovi prijatelji. 

O umetniku in razstavi je govoril Silvester Gabršček, sekretar na Ministrstvu za kulturo. FOTO: Ivo Žajdela

Danes krvavo potrebujemo upanje v svet onkraj mraka

Razstavo odpiramo v času praznovanja 70-letnice časopisa Družina. Pozdravne besede je umetniku in njegovemu delu namenil direktor Tone Rode, ki je ugotovil, da je zanimivo, da nas Evgen Bavčar spodbuja k svetlobi, za katero se zdi, da v teh časih ni na dosegu roke. »Vse preveč je razpotegnjenih, podaljšanih senc, iz katerih, kakor da ni izhoda.«

Dodal je, da sence niso tema. »Onkraj vsake sence, ki je same po sebi ni, saj je le odsotnost luči, nas pričakuje resničnost. Resničnost stvari. Resničnost osebe, resničnost sočloveka. Drugega ob nami in Tretjega nad nami. Takšno upanje v svet onkraj mraka danes krvavo potrebujemo.

Podobno kot s svetlobo, ki vabi izven sebe k drugemu, je tudi z besedo. Tudi beseda kliče po drugem, nakazuje pot onkraj – v srečanje, v pogovor.«

Razstavo Svetloba onkraj podaljšanih senc je odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. FOTO: Ivo Žajdela

Neutrudni iskalec bistva Resnice, Dobrote, Lepote

O umetniku in razstavi je več povedal Silvester Gaberšček, sekretar na Ministrstvu za kulturo. Dejal je, da so ga sojenice in rojenice ob rojstvu bogato obdarile z mnogimi in posebnimi darovi.

Obenem so že v otroštvu od njega zahtevale visoko ceno, izgubo vida, in ga posledično izurile za neutrudnega iskalca bistva Resnice, Dobrote, Lepote ter ga izbrale za izvirnega glasnika človeško pristnega, bistvenega in nepresežnega, česar sredi današnjega vse bolj zamegljenega ter razdvojenega sveta, omamljeni od samozadostnega civilizacijskega napuha z našimi očmi ne zaznavamo več.

Za domovino je vedno zastavljal svoje najboljše moči

Gaberšček je spomnil, da je Evgen Bavčar v svojem odmevnem znanstvenem in umetniškem delovanju v širni svet vedno prinašal tudi svojo izredno ljubezen do svoje domovine in je ni nikoli zatajil, oziroma je zanjo vedno zastavljal svoje najboljše moči ter se trudil za njeno prepoznavnost v časih in okoliščinah, ki ji niso bili naklonjeni.

Silvester Gabršček je dr. Bavčarja vodil po razstavi. FOTO: Ivo Žajdela

Evgen Bavčar razstavo posveča dvema izjemnima duhovnikoma iz Lokavca

Evgen Bavčar je dejal, da razstavo posveča dvema izjemnima duhovnikoma, Silvestru Česniku (1941–2006) in Angelu Batiču (1928–1986). Oba sta doma iz Lokavca, že pokojna, spremljala sta ga skozi skoraj celo življenje.

Razstavo Svetloba onkraj podaljšanih senc je odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je spomnil, da razstavo odpiramo v letu praznovanja 30-letnice slovenske države, ko se še posebej spominjamo trenutkov, ko smo Slovenci resnično stopili skupaj.

Poudaril je, da se moramo posebej spomniti nekaterih posameznikov v tistem času. »Evgenu Bavčarju smo hvaležni za njegovo umetnost, ampak tudi za njegov velik prispevek pri osamosvajanju in prepoznavnosti naše države v svetu.« 

Dr. Bavčar in predsednik Pahor med ogledom razstave. FOTO: Ivo Žajdela

Slovenijo je zelo prizadevno in uspešno obveščal o naših stremljenjih

Predsednik Pahor je spomnil, da je Bavčar v vlogi prvega predsednika konference za Francijo sodeloval pri ustanavljanju Svetovnega slovenskega kongresa. Slovenijo je zelo prizadevno in uspešno obveščal o naših stremljenjih, sodeloval je s slovenskim slikarjem Zoranom Mušičem, da bi na ta način takrat on vplival na francoskega predsednika Francoisa Mitterranda.

Njegovo prijateljstvo s pisateljem Milanom Kundero je rodilo izjemno pomemben članek Rešite Slovenijo, ki je bil objavljen v Le Mondu, in ki je odmeval v svetu v najbolj kritičnem času za Slovenijo. 

Kulturno je odprtje razstave obogatil baritonist Matjaž Robavs. FOTO: Ivo Žajdela

Evgen Bavčar je eden najpomembnejših ambasadorjev slovenske kulture v svetu

»Njegovo delovanje je imelo velike zasluge, da so Francija in nato še mnoge druge države priznale Slovenijo. Dr. Bavčar je bil že takrat eden najpomembnejših slovenskih diplomatov, če smemo tako reči,« je dejal predsednik Pahor. 

»Vedno znova pa nas navdihuje z jasno mislijo in izbranimi besedami, s pogumom, voljo in iskanjem tistega, kar nam je skupno. Ostaja eden najpomembnejših ambasadorjev slovenske kulture v svetu in je v pravem pomenu besede državljan Evrope.«

Njegovo delovanje je imelo velike zasluge, da so Francija in nato še mnoge druge države priznale Slovenijo. Dr. Bavčar je bil že takrat eden najpomembnejših slovenskih diplomatov. (Borut Pahor)

Kulturno je odprtje razstave obogatil baritonist Matjaž Robavs s pesmimi iz repertoarja ljubezenskih pesmi.

Odprtja so se udeležili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, predstavniki diplomatskega zbora, predsednik zveze društev slepih in slabovidnih Matej Žnuderl

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh