Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priznanje za življenjsko delo plemenitemu podjetniku Ivu Boscarolu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 01. 2023 / 10:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2023 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priznanje za življenjsko delo plemenitemu podjetniku Ivu Boscarolu
Ivo Boscarol je prejemnik Priznanja za življenjsko delo Združenja Manager. FOTO: Siniša Kanižaj

Priznanje za življenjsko delo plemenitemu podjetniku Ivu Boscarolu

Združenje Manager bo na današnjem prvem letnem srečanju članic in članov, ki se ga bodo udeležili tudi politični vrh in veleposlaniki, podelilo tradicionalno (že 21.) Priznanje za življenjsko delo ajdovskemu podjetniku in človekoljubu Ivu Boscarolu.

Pod taktirko ustanovitelja, nekdanjega lastnika in direktorja Iva Boscarola, »enega najprodornejših samoniklih slovenskih podjetnikov po letu 1990«, je podjetje Pipistrel postalo eden vodilnih svetovnih proizvajalcev ultralahkih letal. Lani aprila je Boscarol podjetje prodal ameriškemu Textronu, »svoje poslanstvo pa usmeril k vračanju družbi – tako v materialnem kot v osebnem smislu«. Tako ga je slovenska javnost v lanskem letu večkrat spoznavala tudi kot izjemnega človekoljuba.

Milijon in pol junaškim gasilcem

Tako je konec lanskega oktobra izpolnil obljubo in doniral skoraj milijon in pol evrov (1.470.034,03 €) junaškim gasilcem, ki so v peklenskih razmerah (u)krotili obsežen poletni požar na Krasu. Ob požaru je Boscarol obljubil, da bo podvojil sredstva za plačilo prostovoljnih gasilcev, ki jih je obljubila vlada. »Osnovni motivi za donacijo so bili zahvala za njihov trud, vzpodbuda, da bi vzdržali nadaljnje dni v peklenskih razmerah, motivacija prostovoljcem, da bi vedeli, da vsi Slovenci cenimo, kar počnejo za prebivalce in naravo Krasa,« je pojasnil.

Največja zasebna donacija doslej

Že v začetku junija je, skupaj s hčerko Tajo, predal Občini Ajdovščina verjetno največjo zasebno donacijo v zgodovini samostojne Slovenije, 25 milijonov evrov, za tri projekte za družbeni razvoj skupnosti na področju zdravstva, zaščite in reševanja. Občina bo tudi s tem denarjem do leta 2025 zgradila nov zdravstveni dom z lekarno, uredila center za helikoptersko reševanje (kupila bo tudi helikopter) in ozelenila mesto. Tedaj je ajdovski podjetnik dejal, da to verjetno ne bo zadnja donacija.

Ivo Boscarol ni le uspešen podjetnik, temveč tudi izjemen človekoljub. FOTO: Siniša Kanižaj

50 tisočakov Škofijski gimnaziji Vipava

In res ni bila. Manj kot mesec dni pozneje je z ravnateljem Škofijske gimnazije Vipava Vladimirjem Anželom podpisal donatorsko pogodbo v višini 50.000 evrov, vendar pa sredstva »niso namenjena le reševanju trenutnih potreb šole, temveč bo en del namenjen ohranjanju kakovosti pouka brez združevanja oddelkov, drugi posodobitvi naravoslovnih laboratorijev, tretji pa nakupu komunikacijske tehnologije«. Julija pa sta Boscarola donirala še 100.000 € Aeroklubu Josip Križaj iz Ajdovščine.

Veliko srce in občutek za sočloveka

Združenje Manager mu bo 21. priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta podelilo za zasluge, da je znamko Pipistrel »spremenil v sinonim drznosti, inovativnosti in podjetnosti, njegovi uspehi pa so podjetje in Slovenijo proslavili po vsem svetu. S svojim prebojnim delom, velikim srcem in občutkom za sočloveka se je v družbi uveljavil ne le kot izjemen podjetnik, temveč tudi kot izjemen posameznik, s svojimi dejanji pa je zgled inovativnosti, prodornosti, uspeha in odličnega vodenja«.

Ločiti uspeh od pohlepa

V zelo odmevnem intervjuju za Družino je Ivo Boscarol novinarki Ksenji Hočevar povedal: »Človekovo največje bogastvo je, če zna ločiti uspeh od pohlepa. Uspeh pogosto človeku zamegli razum in postane pohlepen. Črta pa je taka in ko jo prekoračiš na stran pohlepa, nisi nikoli več zadovoljen – lahko imaš 200 milijard, pa bi jih imel še 10. /…/ Če pa ostaneš na strani uspeha, veš, da je denar le sredstvo za življenje, in se – kot jaz – brez sramu voziš z 10 let starim avtom. Če imaš v glavi to razčiščeno, lahko živiš pošteno in zadovoljno življenje.«

Nič se ne zgodi slučajno

Še en izsek iz intervjuja, ki si ga lahko preberete TUKAJ: »Življenje me je naučilo, da se nič ne zgodi slučajno, vse se zgodi z namenom. Morda ne isti dan, morda čez leta človek ugotovi, da se je slabo in težko zgodilo zato, ker te je imel nekdo tam zgoraj neskončno rad. Porazi so zame naložbe, da delam še bolje, da me dvignejo s tal, zbudijo iz zaspanosti. Nobenega poraza na dolgi rok nisem štel za neuspeh. V vsem, kar se mi je v življenju zgodilo, četudi se mi je takrat sesul svet, sem čez čas našel nekaj dobrega.«

Nalaganje
Nazaj na vrh