Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden ali dva pozneje …

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 11. 2023 / 17:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2023 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden ali dva pozneje …
Minuli teden je razgalil razpoke v Gibanju Svoboda in v koaliciji. FOTO: Boštjan Podlogar/STA

Teden ali dva pozneje …

Po prejšnjem tednu, najbolj razburkanem doslej v mandatu zdajšnje vlade dr. Roberta Goloba, se je ta (praznični) teden ozračje vsaj navzven nekoliko umirilo. Toda v zakulisju brbota še naprej …

Za premierja Roberta Goloba uničujoče pričanje nekdanje ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo; izključitev poslanke Mojce Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča iz Gibanja Svoboda; umik predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič z mesta podpredsednice Svobode; Golobova televizijska nastopa, v katerih je potrdil besede o »čiščenju janšistov«, le da je »janšiste« zamenjal z »janšizmom«; napoved reorganizacije vlade in krčenja števila ministrstev na najverjetneje zgolj 12 … Vsaj to je minuli teden razgrelo ozračje do vrelišča in tudi javno razgalilo razpoke v največji vladni stranki in v koaliciji …

Globoko v fazi zanikanja

Nekaj odzivov dogajanja v turbulentnem tednu. Edvard Kadič: »Upam, da Golob zdrži še nekaj časa. Slovensko volilno telo je še vedno globoko v fazi zanikanja. Še vedno je namreč preveč ljudi prepričanih, da je 'ne glede na vse' Golob boljši kot Janša.« Andrej Marko Poznič: »Razumem, da je nekaterim JJ demon št. 1. Ampak, da zaradi tega izklopiš pamet in voliš ptiča, ki vso krivdo za svojo nesposobnost, krajo, andidemokratičnost, ego, korupcijo opravičuje s 'samo, da ni JJ', moraš biti idiot. Morda bodo zdaj ti rekli 'boljše Janša kot to'Simon Podnar: »Sedaj bodo torej policisti, ki so preživeli 'očiščenje janšistov' in se na tej osnovi nemara celo povzpeli na hierarhični lestvici, preiskovali, ali se je to res dogajalo.«

Čez rob

Tudi v obeh koalicijskih partnericah, SD in Levici, namreč niso z navdušenjem spremljali Golobovih nastopov. Pri tem je bil najbolj jasen vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, ki je podčrtal, da je premierjeva izjava o očiščenju policije janšistov »šla čez rob; kdor koli že je predsednik vlade, se mora svojih izjav in njihovih posledic zavedati«. Prednik je vlado pozval, naj se začne posvečati vsebinskim težavam, ki jo tarejo. V Mladem forumu SD so kritični zlasti do vladnega »sprejemanja cenenih kratkoročnih populizmov«, v Levici pa se strinjajo, da edina težava vlade ni njena struktura, temveč, kako vlada deluje, in pozdravljajo, da se bodo v sredo na koalicijskem vrhu »resno pogovorili«.

Kazenska ovadba

Zaradi razvpite televizijske izjave o »čiščenju janšistov« na policiji in RTV Slovenija je odgovorni urednik UPE Informativni program 2. programa TV Slovenija Rajko Gerič vložil kazensko ovadbo zoper premierja Goloba. Po poročanju Dela je Gerič svojo potezo utemeljil, da se »ob izjavah predsednika vlade, ki prizna, da je z vodstvom dogovorjen o čiščenju 'janšistov in janšizma', počutim diskriminirano in zgroženo, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih, kar je protiustavno … /…/ Predsednik vlade je s takšnimi izjavami kršil ustavo, kazenski zakonik in zakon o delovnih razmerjih.«

Zabijanje avtogolov

Veliko pozornosti je pritegnila tudi izključitev Mojce Šetinc Pašek (in Roberta Pavšiča) iz Gibanja Svoboda, saj naj bi – po Golobovih besedah – »zabijala avtogole« in naj ne bi »igrala za isto ekipo«. Zaenkrat ostaja poslanka Svobode (izstopi lahko le sama, iz poslanske skupine je ne morejo izključiti), glede prestopa v katero od drugih strank »socialno-liberalne levosredinske opcije« pravi le »nikoli ne reci nikoli«, ob njeni izključitvi pa so pospešek dobile tudi govorice, da Svobodina poslanska skupina razpada in da je več poslancev te stranke »na vhodnih vratih neke druge stranke«. Ali bo dalje vodila preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, pa še ni znano.

Strmoglavljena podpora

Da so zadnji dogodki vplivali na oceno javnosti glede dela premierja in vlade, je potrdila tudi ponedeljkova zadnja javnomnenjska raziskava provladne Ninamedie za Dnevnik, po kateri delo vlade kot neuspešno ocenjujeta skoraj dve tretjini vprašanih (62,5 %), kot uspešno pa slaba tretjina (31,3 %). Robertu Golobu pa ne zaupa 53,7 % vprašanih, medtem ko uživa zaupanje pri manj kot četrtini (23,3 %), preostali (21,4 %) so mu podelili vmesno oceno. In kako vprašani vidijo prihodnost? Skoraj polovica (48,1 %) meni, da bi morala vladna koalicija stopiti na zavoro in stabilizirati razmere, le dobra tretjina (36,3 %) pa rešitev vidi v predčasnih volitvah.

Predčasne volitve

Na predčasne volitve je sicer namignil prvak opozicijske SDS Janez Janša, ki je na družbenem omrežju zapisal: »Ni gol samo cesar, ampak celotna vladna koalicija. Edina rešitev so volitve zdaj.« S tem se je odzval na zapis evropske poslanke SDS Romane Tomc, na v Evropskem parlamentu posluša vprašanje, ali ima Slovenija še vlado. »Noben predsednik vlade v EU politično ne bi preživel javnega priznanja, da je ukazal politične čistke v policiji in na javni RTV. Šok, ki so ga nekateri doživeli ob spremljanju Golobovih nastopov, je razumljiv, a je v resnici le pokazal pravi obraz. Očitno vlada panika in posledica je popolna izguba nadzora nad seboj,« je poudarila Tomčeva.

Toninovo pismo

Na precej odmeva pa je naletelo interno pismo Mateja Tonina članom druge opozicijske stranke NSi, ki ga je javno objavil Požareport. Tonin je v njem namigoval na potencialno prihodnje sodelovanje SDS in Svobode. »V javnosti nismo izpostavljali, da se Janša in Golob v zakulisju dogovarjata o razrešitvi Urške Klakočar Zupančič, nismo problematizirali dogovorjenih terenskih srečanj Janše in Goloba, tudi nismo potencirali, da je Svoboda poleti zaustavila Mojco Pašek Šetinc pri preiskovanju financiranja medijev SDS. Jasno je, da zakulisno sodelovanje SDS in Svobode obstaja,« je med drugim v internem pismu članov zapisal predsednik stranke Tonin.

Z roko v roki?

»Glede na to, da so se stara leva omrežja že odpovedala Golobu, in ob dejstvu, da SD in Levica vedno bolj odkrito iščeta priložnost, da skočita s potapljajoče vladne ladje, je Janez Janša praktično še edini, ki ostane Robertu Golobu pred dokončnim potopom. Ob popolnoma nesposobni vladi in politično izpraznjenem SDS je NSi preprosto edina normalna alternativa,« je še primaknil Tonin. Janša se je na njegovo pisanje odzval s čivkom, da je »v zapisih o SDS več laži kot stavkov«, in dodal, da je to, »da Goloba zapušča tudi NSi, še zadnji dokaz, da se je globoka država odpovedala Golobu.« V Svobodi pa so Toninove navedbe označili za »popolne izmišljotine«.

KPK uvaja preiskavo

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pa je na današnji seji zaradi zaznanih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejel odločitev o uvedbi preiskave v primeru sumov političnih pritiskov na prejšnjo notranjo ministrico Bobnarjevo in na delo policije. Na komisiji ob tem poudarjajo, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo sume kršitev tudi potrdili ali pa jih bodo ovrgli. Nekdanja ministrica odločitve KPK do zaključka preiskave ne želi komentirati, za STA pa je dejala, da naj strokovnjaki do konca opravijo svoje delo in povedo, kaj je v tej družbi dopustno in kaj ne. Iz postopka odločanja v tej zadevi se je umaknil predsednik komisije Robert Šumi.

Nalaganje
Nazaj na vrh