Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je janšist? [ANKETA]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 10. 2023 / 15:29
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 15:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je janšist? [ANKETA]
Zdajšnji in prejšnji predsednik vlade dr. Robert Golob in Janez Janša. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Kdo je janšist? [ANKETA]

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po torkovi seji sveta stranke Gibanje Svoboda, nato pa še dvakrat v večernih informativnih oddajah dveh televizijskih hiš prostodušno potrdil, da je dal nekdanji ministrici za notranje zadeve mag. Tatjani Bobnar navodilo za »čiščenje janšistov« (pozneje je to besedo zamenjal z »janšizmom«) v policiji.

Seveda je poziv k »čiščenju janšistov« (tudi na RTV Slovenija in drugod) sprožil ogorčene odzive v delu javnosti, ostro so se odzvali zlasti v opozicijski SDS, da gre pri tem za diskriminacijo na podlagi političnega prepričanja in da je premier presegel svoja pooblastila. Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje, kako bo ta zaščitila vladavino prava v Sloveniji in žrtve premierjevih dejanj, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice.

Kaj si mislijo o Golobovem navodilu in kdo so zanje »janšisti«, smo povprašali slovenske politične analitike in dobre poznavalce družbenega dogajanja dr. Mira Hačka, dr. Igorja Lukšiča, dr. Matevža Tomšiča in Aljuša Pertinača.

Odgovarjali so politični analitiki dr. Miro Haček, dr. Igor Lukšič, dr. Matevž Tomšič in Aljuš Pertinač.

Ali je Golobovo navodilo o »čiščenju janšistov« legitimno dejanje predsednika vlade ali gre za diskriminacijo (na podlagi političnega prepričanja) ali z njim presega svoja pooblastila ali gre za kaj drugega?

Dr. Miro Haček: Gre seveda za diskriminacijo na podlagi političnega prepričanja, kar ni popolnoma nič drugače kot diskriminacija na podlagi spola ali rase. Vsakršna diskriminacija je nedopustna, še zlasti pa, kadar prihaja s pozicije najvišje moči v državi, torej pozicije predsednika vlade. Seveda je premier s tem priznal v kamero, da je dejansko presegel svoja pooblastila, predsednik vlade pač ne more nikomur naročati, naj ta diskriminira neke XY-osebe, katerih edini greh je, da so morda člani ali simpatizerji ene politične stranke, morda pa niti to ne in imajo zgolj smolo, da so se v javnem sektorju zaposlile v času vlade, ki jo je vodila omenjena politična stranka.

Dr. Igor Lukšič: Golob ne loči med strankarsko retoriko, s katero je prišel na oblast, in vodenjem vlade. V predvolilni bitki je bilo za postavljanje jasne fronte in oblikovanje jasnega političnega nasprotnika ter za mobilizacijo svojih volivcev legitimno govoriti o (anti)janšizmu. Ko je postal predsednik vlade, bi moral to retoriko prekiniti in pri vodenju vlade vzpostaviti državniško držo, ki je zgrajena na strokovnosti kadrov na vseh področjih. Moral bi se usmeriti na vključitev vseh relevantnih političnih sil v projekt izboljšanja delovanja države in dvig kvalitete življenja vseh ljudi. Ker nima tega znanja in kapacitete, se še kar naprej ukvarja z vlado Janeza Janše in janšizmom, ki ga že leto in pol ni na oblasti.

Dr. Matevž Tomšič: 'Janšist' je vsakdo, ki nasprotuje levi politiki in ki zavrača levičarske ideje. FOTO: arhiv FUDŠ

Dr. Matevž Tomšič: Golob je storil to, kar ni storil ne samo nobeden od njegovih predhodnikov, ampak nobeden od ključnih igralcev na slovenski politični sceni. Javno je razglasil, da je odstranjevanje političnih nasprotnikov iz inštitucij, ki bi morale biti neodvisne, zanj nekaj normalnega. Če so ostali težnjo po političnih čistkah vsaj skrivali, se on s tem malodane hvali. Še posebej sprevrženo je, da gre za človeka, ki je razglašal 'depolitizacijo' nacionalne RTVS in drugih javnih ustanov. Gre za tipično boljševiško razumevanje vladanja, ki predpostavlja, da je normalno stanje tisto, kjer vse obvladujejo naši.

Aljuš Pertinač: Predvsem kaže na čustveno, osebnostno in politično nezrelost predsednika vlade, ki volilno zmago očitno razume kot maščevanje za domnevne krivice, ki naj bi mu jih povzročil Janša, ko mu niso podaljšali mandata na čelu GEN-I, samo vladanje pa kot vojni plen oziroma nagrado. Toliko opevana depolitizacija je zato po eni strani zgolj privatizacija in deprofesionalizacija družbenih podsistemov in vzvodov oblasti, po drugi strani pa dodatna politizacija, zgolj druge politične barve.

Aljuš Pertinač: Golobovo navodilo predvsem kaže na čustveno, osebnostno in politično nezrelost predsednika vlade, ki volilno zmago očitno razume kot maščevanje za domnevne krivice, ki naj bi mu jih povzročil Janša, ko mu niso podaljšali mandata na čelu GEN-I. FOTO: FB Aljuš Pertinač/Faktor

Kdo ali kaj pravzaprav je »janšist«? Je to vsakdo, ki ni na liniji s predsednikom vlade? Je to vsak, ki je bil (za Goloba nezakonito) imenovan ali je napredoval v času prejšnje vlade?

Dr. Miro Haček: Očitno predsednik vlade razume pojem »janšist« zelo široko kot osebo, ki se je zgolj zaposlila v času vlade, ki jo je vodila SDS, pa sploh ni nujno ta oseba član(ica) te ali katere koli že stranke in sploh ni nujno, da je bilo normativno gledano z zaposlitvijo te osebe kar koli narobe. Če tega ne bi tako razumel in bi bil nekdo, ki se zaveda, da živimo v pravni državi, kjer se lahko zaposluje, premešča ali celo odpušča samo v skladu z zakoni, ne bi javno večkrat izrekal tovrstnih trditev.

Dr. Igor Lukšič: Janšizem je skovanka, ki ji dajejo vsebino tiste politične sile, ki nimajo lastnega programa o tem, kaj narediti z državo. To je mašilo in nadomestek za vsebinsko vodenje vlade in države. Jasno je, da vsaka vlada postavi na ključna mesta ljudi, ki bodo vodili novo politiko. Tiste vlade, ki jim je jasno, kaj so njeni cilji, postavljajo ljudi, ki so vešči vodenja, ki poznajo področja, ki so se že izkazali in za katere se vsaj predpostavlja, da bodo vodili politike, ki so sicer strankarsko obarvane, vendar v korist celotne države. Sedanja vlada pa je, kot kažejo izjave predsednika in bivše ministrice, celotno vsebino svojega dela nadomestila zgolj in samo z menjavo ljudi, ki so delali v času vlade Janeza Janše. Kar je bilo sporno pri vladavini Janeza Janše in je bilo sprejeto kot ena od vsebin 'janšizma', so metode dela Janeza Janše kot predsednika vlade in njegova samovoljna drža. Vidimo lahko, da se tovrstni 'janšizem' lepo pelje naprej v podobi 'antijanšizma'.

Dr. Igor Lukšič: Sedanja vlada je, kot kažejo izjave predsednika in bivše ministrice, celotno vsebino svojega dela nadomestila zgolj in samo z menjavo ljudi, ki so delali v času vlade Janeza Janše. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Dr. Matevž Tomšič: Gre za oznako, ki jo velik del levice uporablja kot psovko – 'janšist' je vsakdo, ki nasprotuje levi politiki in ki zavrača levičarske ideje.

Aljuš Pertinač: Janšist je dandanes za antijanšiste – in Golob je očitno oziroma se tako želi predstavljati – vsak, ki ne vidi smisla in obstoja zgolj v antijanšizmu. Oznaka janšist v antijanša taboru, ki smisel svojega političnega obstoja in vladanja vidi samo v tem, da ne vlada Janša, tako že dolgo ni več rezervirana zgolj za goreče Janševe privržence, ampak za vse, ki razmišljamo z lastno glavo in si poleg gorečega antijanšizma želimo še kaj več.

Dr. Miro Haček: Gre seveda za diskriminacijo na podlagi političnega prepričanja, kar ni popolnoma nič drugače kot diskriminacija na podlagi spola ali rase. FOTO: Nebojša Tejić/STA

.

Nalaganje
Nazaj na vrh