Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomoč žrtvam poplav: majhna dejanja velikega srca

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 08. 2023 / 13:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2023 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomoč žrtvam poplav: majhna dejanja velikega srca
Tudi fizična pomoč je nepogrešljiva. FOTO: Slovenska karitas

Pomoč žrtvam poplav: majhna dejanja velikega srca

Slovenci v najtežjih trenutkih znamo stopiti skupaj in si pomagati. Hvaležne zaradi izjemne srčnosti in solidarnosti ljudi so vse dobrodelne organizacije, ki pomagajo prizadetim ob zadnjih poplavah in plazovih. Posamezniki in podjetja pa skušajo lajšati stisko žrtev ujme na različne načine.

Veliko Slovencev pomaga finančno. Mnogi darujejo svoj čas in roke za fizično pomoč tistim, ki jo po koncu povodnji, ob odstranjevanju škode, najbolj potrebujejo. Drugi pomagajo s svojimi talenti, tretji odpirajo svoja vrata in ponujajo proste kapacitete tistim, ki so ostali brez strehe nad glavo. V pomoč se zelo dejavno vključujejo tudi organizacije, društva, podjetja, celo taka, ki so tudi sama utrpela škodo.

Podarim ...

Slovenke in Slovenci, ki jih tokratne poplave niso prizadele (ali vsaj ne v tolikšni meri), prek družbenih omrežjih podarjajo različne uporabne stvari: pralne stroje, štedilnike, pomivalce posode, pečice, zmrzovalnike, skrinje, omare, kavče, otroške vozičke, kolesa, postelje, otroške posteljice, avtosedeže, celo celotne kuhinje, spalnice, otroške sobe in kopalnice.

Začasna nastanitev v hotelu ali proizvodnem obratu

Mnogi so prizadetim v poplavah odstopili namestitvene kapacitete, stanovanja in sobe. Tako je eden od hotelov »z najlepše strani Pohorja« brezplačno ponudil vse svoje proste kapacitete tistim, ki so ostali brez strehe nad glavo, medtem ko je gradbeno podjetje, ki projektira in gradi montažne hiše po meri, ponudilo začasno nastanitev v njihovem proizvodnem obratu v Slovenski Bistrici.

Slikopleskarska dela in visokotlačno čiščenje

Tudi obrtniki so z veseljem pripravljeni zavihati rokave in brezplačno pomagati. Tako med drugim nudi slikopleskar iz Šentjurja vsem žrtvam poplav, ki jim je bila povzročena škoda na stanovanjskih objektih, brezplačne storitve slikopleskarskih del, hišniško podjetje iz Škofje Loke pa nudi brezplačno visokotlačno čiščenje za tiste, ki jim je poplavilo objekte.

V dveh urah 500 kosov kruha

Med prvimi se je na katastrofalno ujmo odzvala pekarna iz Novega mesta, ki je v želji pomagati vsem, ki so se znašli v težkem položaju zaradi poplav, odprla vrata prizadetim z brezplačnimi pekovskimi izdelki, tudi večjih količin, »saj v dveh urah naredimo 500 kosov kruha«. Trgovina za male živali iz Sevnice je donirala večje količine hrane za živali (»Če gre kdo mimo na Koroško, naj pride prevzet.«).

Pomoč vrtcem z igračami in copatki

Novogoriška trgovina z izdelki za dojenčke in otroke se je odločila darovati igrače vrtcem, prizadetim v poplavah, drugo podjetje, ki izdeluje visokokakovostne copatke za najmlajše, pa bo poškodovanim vrtcem pomagalo s podarjenimi copatki.

Brezplačno varstvo in letovanje otrok

Ljubljansko športno društvo za plavalne navdušence je dalo možnost brezplačnega varstva otrok, do zapolnitve mest, vsem, ki so jim poplave otežile življenje. Društvo prijateljev mladine Mojca Novo mesto pa bo v Taboru Mojca omogočilo enotedensko brezplačno letovanje otrokom iz družin, ki so jih hudo prizadele poplave, in otrokom gasilcev, ki dobrosrčno pomagajo pri intervencijah.

Dioptrijska očala in telefoni na tipke

Ena od optik s poslovalnicama v Ljubljani in Mariboru je pripravljena podariti dioptrijska očala vsem, ki so jih v poplavah izgubili ali uničili – »za daleč, bližino, progresivna, ni važno«. Škofjeloška trgovina z mobilnimi telefoni pa je žrtvam poplav, ki jim je zalilo telefon, z namenom, da bodo (zlasti v odročnejših krajih) spet dosegljivi, podarila telefon na tipke Blaupunkt.

In še ničkoliko plemenitih primerov dobre prakse bi lahko našteli ... Hvala vsem, ki pomagate, vsak na svoj način!

Nalaganje
Nazaj na vrh