Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Solidarnost brez meja: avstrijski reševalci pomagali novorojenčku iz Mežice

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 08. 2023 / 10:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2023 / 13:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Solidarnost brez meja: avstrijski reševalci pomagali novorojenčku iz Mežice
14 dni staremu novorojenčku sta pomagala dežurni zdravnik dr. Hannes Topar in reševalec Harald Hoser iz Velikovca. FOTO: FB Rotes Kreuz Kärnten

Solidarnost brez meja: avstrijski reševalci pomagali novorojenčku iz Mežice

Pomoč in solidarnost ne poznata meja. Sploh pa ne geografskih. To so na lastni koži te dni doživeli prebivalci Koroške, ki jih je zadnja ujma s poplavami in zemeljskimi plazovi še posebej prizadela.

Nesebično so jim namreč, ker so bile intervencije zaradi neprevoznih cest močno otežene, na pomoč priskočili tudi sosedje z avstrijske strani državne meje.

Dojenček in mamica na varnem

Tako so včeraj z Rdečega križa avstrijske Koroške sporočili, da se je sredi noči, malo pred 4. uro zjutraj, vozilo nujne medicinske pomoči iz Velikovca, v katerem sta bila dežurni zdravnik dr. Hannes Topar in reševalec Harald Hoser, prispela na drugo stran državne meje v Mežico in nato varno prepeljala 14 dni starega dojenčka in njegovo mamico na kliniko v Celovcu.

Krajani sicer poudarjajo zelo dobro organizacijo Regijskega centra za obveščanje Slovenj Gradec in Dispečerskega centra zdravstva Maribor, saj je požrtvovalnost takratnega dežurnega operaterja, ki je šel čez meje, sploh omogočila, da so dojenčka rešili.


Pravi žarek upanja

Kot so poudarili na Rdečem križu avstrijske Koroške, je bila uspešna intervencija – novorojenček se spet dobro počuti – plod odličnega sodelovanja Rdečega križa na obeh straneh meje. »Ob vseh grozljivih dogodkih zadnjih dni so tovrstni dogodki, ko lahko pomagamo našim najmlajšim in se vse dobro izteče, res pravi žarek upanja,« je zadovoljno povedal dr. Topar.


V Koprivni avstrijska civilna zaščita pomaga z agregati in hrano

Kot pa so včeraj poročali tudi na Koroškem radiu Slovenj Gradec, so razmere alarmantne tudi v Koprivni, naselju s približno 150 prebivalcev v občini Črna na Koroškem. Tja so se z one strani meje prebili člani civilne zaščite iz Avstrije, ki s prevajalcem obiskujejo hiše ter prinašajo agregate in hrano.

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh