Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komenda pod vodo [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 05. 08. 2023 / 06:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2023 / 06:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komenda pod vodo [FOTO]
Središče Suhadol z baročno cerkvijo sv. Klemena, mimo katere teče reka Pšata. FOTO: Jožef Pavlič

Komenda pod vodo [FOTO]

Katastrofalne poplave so močno prizadele tudi občino in župnijo Komenda.

Nekateri občani so kar sami začeli odpravljati posledice poplav. FOTO: Jožef Pavlič

Četrtkovi in petkovi močni nalivi so povzročili, da so se sicer razmeroma krotka reka Pšata in njeni pritoki, posebej Tunjica, Reka, Vrtaški potok in Knež na območju občine Komenda, spremenili v besnečo vodno pošast, ki je grozila, da bo uničila vse pod seboj. Veliko je, v kakšnem obsegu so bo pokazalo šele, ko bo voda odtekla, bodo gasilci vseh treh gasilskih društev (PGD Komenda, PGD Moste in PGD Križ) in občani ter župljani sami počistili zalite kletne prostore, stanovanja in drugo, kar je bilo pod vodo.

Komendski gasilci so pomagali drugim, njihov gasilski dom pa jim je medtem zalivala voda. Kako pravi pregovor: Dobrota je sirota. FOTO: Jožef Pavlič

Marsikateremu je voda uničila vse. Če že to ne, pa umazala, kajti v brozgi, ki se je s cest, iz jaškov kanalizacije, po travnikih in njivah zlivala v nižje ležeče prostore, je bilo vse mogoče: od razlitega kurilnega olja ali nafte do vsakovrstne nesnage. Stanovalci spodnjih prostorov v idiličnem naselju Zeleni gozdiček pri Mostah so samo nemo zrli predse, saj jim je voda zalila vse, so si rešili le golo življenje. To, kar je največ vredno.

Poplave niso prizanesle niti idiličnemu naselju Zeleni gozdiček pri Mostah; voda je zalila spodnje prostore in avtomobile v garažah. FOTO: Jožef Pavlič

Župan Jurij Kern ugotavlja, da gre za katastrofo zgodovinskih razsežnosti za občino. Vsem, ki so hiteli pomagat poplavljencem, se je že zahvalil; posebej gasilcem. Občane je povabil, naj bodo potrpežljivi, dokler jim gasilci in drugi ne bodo pomagali, obenem pa vse, ki to zmorejo, povabil, naj pomagajo prizadetim občanom, najprej pa poskrbijo za lastno varnost in tudi zdravje, kajti v razlivajoči se vodi je vse mogoče od bakterij do drugih virov bolezni in morebitnih poškodb.

Narasla Pšata je nosila vse s seboj, celo bale sena. FOTO: Jožef Pavlič

Veliko škodo sta ob povodnji utrpeli tudi gotsko-baročna cerkev sv. Boštjana v Mostah in sv. Klemena v Suhadolah. Posebej prva, ki stoji blizu sotočja reke Pšate in njenega pritoka Tunjice. Prizadeta so tudi znamenja in kapelice.

Veliko škodo je utrpela moščanska podružnična cerkev sv. Boštjana, izjemen arhitekturni in umetnostni biser. FOTO: Jožef Pavlič

Ljudje se bojijo novih nalivov. Gasilci hitijo opravljat najnujnejše po občini, občani pa čistijo, kolikor je mogoče v predahih med plohami, pa tudi sicer, kar je nujno potrebno, in spravljajo na varno, kar so utegnili še rešiti. Mnogi le malo ali pa nič, saj je do poplave prišlo tako rekoč na mah, ljudje niso utegnili niti zapeljati svojih avtomobilov iz garaž, prestaviti pralnih strojev, hladilnikov, pohištva in drugih vrednejše stvari.

Travniki pri Suhadolah so se spremenili v eno samo veliko deročo vodo. Pravo jezero. FOTO: Jožef Pavlič

God sv. Janeza M. Vianeja 4. avgusta bo tako za mnoge ostal praznik žalostnega spomina. Je bil in bo pa tudi priložnost, da se bodo tako verni kot drugače prepričani občani in župljani tesneje povezali med seboj, kar je bilo že videti pri pomoči drug drugemu, pogovoru na cesti in srečanjih. Veliki preizkušnji človeške solidarnosti, ki se bo šele izkazala (ali pa tudi ne), ko bo treba z državne strani, pa tudi občinske, nameniti sredstva za omilitev velike škode. Ne bi bil rad ne v eni ne v drugi koži, a eno je gotovo: poplavljencem je treba pomagati, najti sredstva za to.

Gasilci so imeli od prvega znaka s sireno obilico dela na vseh koncih občine Komenda. FOTO: Jožef Pavlič

S pesnikom Aškercem so se res spraševali: Joj, kam bi del. Tega bremena pa nam res ni bilo treba, ko je že tako življenje zahtevno in težko. FOTO: Jožef Pavlič

Pri naravnih nesrečah je veliko vredna sosedska pomoč. FOTO: Jožef Pavlič

Nalaganje
Nazaj na vrh