Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Poljanah okoli župnijske cerkve skoraj dva metra vode

Za vas piše:
M. P.
Objava: 04. 08. 2023 / 19:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2023 / 09:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Poljanah okoli župnijske cerkve skoraj dva metra vode
Okoli župnijske cerkve v Poljanah nad Škofjo Loko je bilo 170 cm vode. FOTO: Jože Plut

V Poljanah okoli župnijske cerkve skoraj dva metra vode

Župnik v Poljanah nad Škofjo Loko Jože Plut o poplavah, ki so prizadele tudi župnijsko cerkev sv. Martina.

Okoli župnijske cerkve v Poljanah nad Škofjo Loko je bilo v petek dopoldne 170 cm vode, je na družbenih omrežjih zapisal tamkajšnji župnik Jože Plut. Poklicali smo ga in ga povprašali o razmerah v župniji. Povedal je, da je v cerkev tekla kar skozi okna in prezračevalni sistem. Vrata so namreč posebej zaščitena proti vodi, saj cerkev sv. Martina stoji na poplavnem območju in je večkrat poplavljena. »Vendar tako visoko ni voda prišla še nikoli,« je povedal župnik Jože Plut.

Zakaj je cerkev na poplavnem območju? Staro cerkev v župniji Poljane so med drugo svetovno vojno podrli, komunistična oblast pa je tedanjemu župniku novo cerkev dovolila zgraditi le na območju, za katerega se je vedelo, da je poplavno.

Ko se je župnik Jože Plut dopoldne po močno poškodovani cesti prebil do cerkve, je že od daleč videl, da je obkrožena s poplavo. Poplavljenih je tudi kar nekaj hiš, nekaterim grozijo plazovi. »Ljudje si med seboj pomagajo,« je povedal. Pohvalil je tudi požrtvovalne gasilce, ki so v dobrobit ljudi delali že od zgodnjih jutranjih ur.

Župnik Jože Plut (na fotografiji desno) je hvaležen gasilcem, ki so priskočili na pomoč vsem potrebnim. FOTO: arhiv J. P.

V popoldanskih urah je voda odtekla, okoli cerkve pa tudi v njej pa je ostala debela plast mulja, ki ga bodo očistili v soboto in v prihodnjem tednu.

»Težko pričakujemo pomoč prostovoljcev, ker je po župniji veliko plazov, kar nekaj hiš je ogroženih, mostove je podrlo in cesta … Oba ključarja sta imela poplavo v svojih hišah in povedal sem jima, naj najprej uredita razmere pri sebi doma,« je povedal župnik Jože Plut.

Kar nekaj hiš v Poljanah ogroža plaz. FOTO: Jože Plut

»K sreči imam izkušnje iz vojske, zato me tudi takšna situacija ne vrže iz tira.« Ponoči je avto umaknil na varno in prespal v zgornjih nadstropjih svojih začasnih prostorov.

Slabo prevozne ceste v okolici Poljan. FOTO: Jože Plut


Nalaganje
Nazaj na vrh