Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje prizadetim obljubljajo bližino, molitev in materialno podporo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 08. 2023 / 13:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2023 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje prizadetim obljubljajo bližino, molitev in materialno podporo
Slovenski škofje vsem prizadetim v ujmah in neurjih, ki med poletjem naši državi ne prizanašajo, izražajo bližino. FOTO: PGD Mekotnjak-Stara cesta

Škofje prizadetim obljubljajo bližino, molitev in materialno podporo

Ob letošnjih neurjih, ki si poleti sledijo eno za drugim, danes pa so po vsej državi povzročila poplave, plazove in mnoge kraje odrezala od sveta, so se oglasili tudi slovenski škofje.

»Vsa Slovenija doživlja stisko ob poplavljenih poljih, uničenem pridelku, naraščajočih hudournikih, še bolj pa ob strahu vseh tistih, ki so se v ujmi in povodnji znašli sami in brez pomoči, ter vseh, ki so trepetali in še trepetajo za življenje najbližjih in za lastno preživetje. Klic po molitvi in utehi odmeva na družbenih omrežjih, v telefonskih klicih, osebnih pogovorih in drugih stikih,« poudarjajo škofje.

Bližina, molitev in materialna podpora

Ob tem, nadaljujejo, Cerkev trpi s trpečimi, joka z jokajočimi (Rm 12,15) in razmišlja, kako pomagati. Slovenski škofje vsem prizadetim v ujmah in neurjih, ki med poletjem naši državi ne prizanašajo, izražajo bližino in skupaj z duhovniki in vso Cerkvijo obljubljajo molitev in materialno podporo.

Obuditi vero in zaupanje v Božjo bližino in pomoč

»Povabljeni smo, da stopimo skupaj, se povežemo v solidarnosti, se konkretno zavzamemo za vse ranljive in za vse, ki so v strahu zaradi fizičnih nevarnosti; predvsem pa spet obudimo vero in zaupanje v Božjo bližino in pomoč,« izpostavljajo škofje.

Sedanja preizkušnja pa je za nas klic, da se res bolj povežemo s Kristusom in brati. Vsi katoličani smo povabljeni, da okrepimo svojo vero in solidarnost z bližnjim v stiski. (slovenski škofje)

Bolj povezani s Kristusom in brati

Kajti zavedamo se, da krščanstvo prinaša najmočnejši in edinstven razlog za sprejem in prenašanje trpljenja. »Vemo, da ga lahko darujemo in pridružujemo Kristusovemu trpljenju. Sedanja preizkušnja pa je za nas klic, da se res bolj povežemo s Kristusom in brati. Vsi katoličani smo povabljeni, da okrepimo svojo vero in solidarnost z bližnjim v stiski,« so zapisali v Tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference (SŠK).

Spodbuda za duhovnike

Zlasti spodbujajo duhovnike, naj v svojih skupnostih obudijo pobožnosti, ki pred Boga dvigajo naše prošnje za milost odvrnitve hude ure; v teh dneh pri sveti daritvi radi uporabljamo obrazec »za odvrnitev neurja« (Rimski misal, str. 814), v ta namen molimo litanije in v prihodnje obnovimo pobožnost prošnjih dni.

Zahvala vsem, ki se te dni žrtvujejo za druge

»Vse, ki jih letošnje ujme niso prizadele ali lahko kakor koli pomagajo, spodbujamo k solidarnosti prek pomoči Slovenske karitas, ki že zbira pomoč najbolj ogroženim, ali pa z darom in delom pomagajmo v lokalnem okolju,« spodbujajo slovenski škofje in se hkrati zahvaljujejo vsem, ki že kažejo, kako je prav pomagati najbolj ranljivim: gasilcem, civilni zaščiti, karitativnim delavcem in vsem, ki se te dni žrtvujejo za druge.

Nalaganje
Nazaj na vrh