Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi nalivov poplave in številne zaprte ceste [V ŽIVO]

Za vas piše:
M. P. / STA
Objava: 04. 08. 2023 / 07:00
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2023 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi nalivov poplave in številne zaprte ceste [V ŽIVO]
V Škofji Loki in drugod pri reševanju sodelujejo helikopterji Slovenske vojske. Številni prebivalci so se zatekli na strehe stanovanjskih objektov, kajti voda je prodrla v stanovanja ter sega več metrov visoko. FOTO: Saša Despot/FB Neurja.si

Zaradi nalivov poplave in številne zaprte ceste [V ŽIVO]

V Sloveniji je stanje vse hujše. Zjutraj je bilo najhuje na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, pod vodo pa so tudi številne hiše na Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem, poroča STA. Številne ceste so zaprte, zaradi razmočenosti grozijo zemeljski plazovi. Kot poroča ARSO, se vreme še ne bo umirilo, pač pa se bodo danes in v prvem delu noči krajevno še pojavljali dolgotrajni nalivi. Pričakujejo nadaljnje poraste in razlivanja vodotokov.

Ob dolgotrajnih nalivih na Gorenjskem in Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja močno naraščajo in poplavljajo hudourniki in reke, poroča Arso. Na Severnem Primorskem so na Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem, kjer je precej hiš pod vodo, največji izziv plazovi, zaradi katerih so številne ceste popolnoma zaprte. 

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili več kot 1000 dogodkov, na pomoč ljudem pa so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. Iz treh kampov so morali evakuirati ljudi, poroča STA. 

Karitas je sporočila, da gasilcem pomagajo z zagotavljanjem oblačil, hrane in vode evakuiranim ljudem.

Že poplavljajo Meža, Gradaščica in Poljanska Sora, čez dan sledi še več poplav

V večjem obsegu že poplavljata Gradaščica in Poljanska Sora, izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno.

Tudi pretok Drave na meji z Avstrijo se je v zadnjih urah hitro povečal, poleg tega je pretok Meže pred sotočjem v Dravogradu okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. Drava bo poplavljala vzdolž toka na izpostavljenih območjih ter na odseku dolvodno od jezu Markovci, so napovedali. Na območju Maribora, Dupleka in Starš so bile že sprožene opozorilne sirene zaradi visokega pretoka Drave. V Selnici ob Dravi pa je prišlo tudi do plazu, saj so tla že dodobra namočena še iz preteklih deževnih dni. Pričakujejo, da bo plazov v prihodnjih urah še več.

Kako kaže?

Naraščanje rek se bo čez dan razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda, še opozarjajo vremenoslovci.

Zapore cest

Prometnoinformacijski center sporoča, da so zaradi posledice neurja, poplav, nanosov peska in blata in zemeljskih plazov zaprte številne ceste na Severno primorskem, Gorenjskem Koroškem, Štajerskem in v Osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo in poplavljajo nova območja. Voznike pozivajo, naj ostanejo doma, če le ni nujno. Železniški promet med Jesenicami in Ljubljano je prekinjen.

Na avtocesto začasno tudi brez vinjete

Kot so sporočili z Darsa, je trenutno zaradi poplav in številnih zaprtih cest promet na gorenjski avtocesti med Kranjem in priključkom Ljubljana Brod dovoljen tudi za vozila brez vinjete.

Težave tudi v železniškem prometu

Zaradi poplavljenih železniških prog so trenutno zaprte proge med Kranjem in Jesenicami, med Rušami in Pliberkom, med Mostom na Soči in Jesenicami ter med Šmartnim ob Paki in Velenjem. Zaradi poplavljenih cest pa tudi pri nadomestnih avtobusnih prevozih nastajajo težave. Na Slovenskih železnicah potnikom svetujejo spremljanje obvestil TUKAJ, preden se odpravijo na pot.

Zaprta prelaza Jezersko in Ljubelj

Zaradi poplav je zaprtih več cest tudi na avstrijskem Koroškem, razmere pa so najbolj napete v Labotski dolini ter v okolici Pliberka, popolnoma je zaprto območje Železne Kaple, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zaradi zemeljskega plazu je zaprta cesta v Rožu, zaradi poplav pa več drugih cest na območju Velikovca.

Zaprte so tudi ceste proti Sloveniji preko prelazov Jezersko in Ljubelj, pot proti Sloveniji je iz avstrijske Koroške mogoča samo skozi predor Karavanke, poroča APA, ki navaja avstrijsko avto-moto zvezo ÖAMTC.



Janez Polajnar z Agencije za okolje (ARSO):

»Razmere so zaostrene. Povodenj je podobna kot v letih 1990, 1998 in 2004, ko so bili poplavljeni Železniki, kombinacija povodnji torej, ki smo jih že doživeli. Težišče dogajanja se bo danes iz osrednje, zahodne in severne Slovenije počasi premikalo v južno, jugovzhodno in vzhodno Slovenijo. Pri rekah, ki doslej še niso poplavljale (Krki s pritoki, Savi s pritoki v spodnjem toku, torej v Posotelju, Posavju, pa tudi rekah na Štajerskem, na območju Slovenskih goric, celotnem porečju Dravinje), pričakujemo danes čez dan in zlasti v noči na soboto poplavljanje tudi v večjem obsegu.«

»Vsa padavinska voda, ki se je že danes zjutraj stekla v rečne struge, se počasi pomika proti hrvaški meji po reki Savi, ki je ta čas v okolici Ljubljane dosegla enega največjih pretokov doslej – okoli 2000 kubičnih metrov na sekundo bo imela. Ta vodni val bo čez dan in v noči na soboto potoval dolvodno proti Brežicam in iztoku iz države. Pričakujemo pretok Save na iztoku iz države, ki bo blizu rekordnim vrednostim. To lahko jutri čez dan povzroči tudi zajezitev reke Krke, pričakujemo težave zaradi sovpadanja dveh visokovodnih valov na dveh rekah. Tudi vodni val reke Savinje, ki je razdejanje s pritoki že pustila v Zgornji Savinjski dolini, se zdaj premika proti Spodnji Savinjski dolini in bo prihodnje ure povzročil težave Celju, Laškemu in ostalim krajem na tej poti. Prav tako reka Drava: dobili smo informacijo iz Avstrije, da nameravajo še dodatno povečati pretok Drave na 1300 kubičnih metrov na mejnem profilu, k temu pa moramo prišteti še lokalne pritoke v Sloveniji, tako da pričakujemo pretok Drave v spodnjem toku dolvodno od jeza Markovcev tudi prek 2000 kubičnih metrov na sekundo, kar je izjemno veliko, skoraj že podobno količini iz leta 2012. Reka Mura prav tako poplavlja, zaenkrat znotraj protipoplavnih nasipov.«

»Poleg večjih rek, ki bodo odvedle vso to vodo proti Hrvaški, pa popoldne in zlasti v noči na soboto pričakujemo tudi hudourniške odzive manjših rek, zlasti na območju Dolenjske, Gorjancev, Bele krajine, Posavja, Zasavja. To bo kombinacija hudourniškega odtoka in odtoka velike količine vode po večjih rekah. Umirjanje razmer lahko pričakujemo šele v nedeljo, vendar pa so predvidene vodne količine takšne, da sem zaskrbljen.«


Meteorolog Brane Gregorčič z ARSO:

»Žal so se uresničili najbolj črni scenariji, da moramo zaostrovati opozorila. Količina padavin v minulih 12 urah je bila žal še večja od najbolj verjetnih scenarijev, ponekod je padlo blizu 200 milimetrov padavin. Na postaji Letališče Ljubljana Brnik je bilo izmerjenih 200 milimetrov, v zgodovini meritev še ni padlo toliko dežja na tej postaji v enem dnevu. Posledice so hude. Najmočnejše padavine so sprva zajele predgorje Julijcev in potem v liniji z Idrijskega območja prek Gorenjske proti Koroški in Zgornji Savinjski. Na teh območjih so se hitro odzvali hudourniki in drugi vodotoki in že zgodaj zjutraj smo opozorilno raven dvignili na najvišjo možno, na rdečo, za večji del Slovenije. Jugovzhod zaenkrat še nima tako zaostrenih pogojev, a jih pričakujemo danes čez dan.«

»Padavinski dogodek še zdaleč ni končan, smo nekje na sredini, nadaljeval se bo do sobotnega jutra, padavine in nalivi se bodo obnavljali. Verjetno tako intenzivnih kot v zadnjih 12 urah vsaj v zahodnih krajih ne bo več, čeprav bodo tudi tam še padavine. Glavnina najmočnejših nalivov pa se bo postopno selila na jugovzhod Slovenije, predvsem na Kočevsko, ob Kolpo, v Belo krajino in nato v pasu blizu hrvaške meje proti severovzhodu, pa tudi proti Savinjski regiji. Na teh območjih se bo situacija še poslabševala in zaostrovala, drugod pa bo vztrajala zaostrenost, ki že zdaj velja. Na priobalnem pasu smo, čeprav je tudi že imel nevihte, pustili stopnjo ogroženosti nekoliko nižjo kot drugod.«

»Jutri čez dan bodo padavine od zahoda slabele in v noči na nedeljo povsod ponehale. V nedeljo nas bo sicer prešel še en frontalni pas ploh in neviht, a takrat resnejših posledic ne pričakujemo, smo pa pozorni, saj letos vsaka motnja povzroči rajši več nevšečnosti kot manj. Od ponedeljka, ko bodo še zadnje plohe in morda kakšna nevihta, pa se vreme ustali. V prihodnjem tednu, od torka do nedelje, bo potem umirjeno, sončno vreme z razmeroma svežimi jutri, dnevi pa bodo v drugi polovici tedna spet dosegli pričakovanih poletnih 30 stopinj. Ta konec tedna pa bo še zelo burno.«

Kupi v trgovini

Zajtrk z Mojco
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh