Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tornado v Ilirski Bistrici [VIDEO]

Za vas piše:
M. P. / STA
Objava: 02. 08. 2023 / 07:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tornado v Ilirski Bistrici [VIDEO]
Tornado nad Ilirsko Bistrico. FOTO: FB Radio Capris

Tornado v Ilirski Bistrici [VIDEO]

Neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki je v ponedeljek zvečer prešlo Slovenijo, je znova povzročilo kar nekaj preglavic in gmotne škode. Sunki močnega vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je poškodoval 11 objektov.

Na upravi za zaščito in reševanje so sicer dogodke zabeležili na območjih regijskih centrov Maribor (16), Postojna (15), Celje (13), Koper (11), Kranj (šest), Murska Sobota (tri), Nova Gorica (dva) ter po enega v Ljubljani, Slovenj Gradcu in na Ptuju, poroča STA.

Tornado: veter je imel hitrost 107 km na uro

Tornado je naselje Koseze zajel ob 20.13, je objavila uprava za zaščito in reševanje. Na terenu so že gasilci vseh gasilskih društev v občini Ilirska Bistrica, člani območnega štaba Civilne zaščite Ilirska Bistrica ter delavci Cestnega podjetja Koper in Elektra Primorska.

Na vremenski postaji Koseze pri Ilirski Bistrici so po podatkih Agencije RS za okolje zaznali najmočnejši izmerjen sunek vetra s hitrostjo 107 kilometrov na uro.

Gasilci so se ponovno izkazali

Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako ponekod narasli vodotoki. Sunki močnega vetra so odkrivali ostrešja objektov in podirali drevesa. Sprožila sta se dva zemeljska plazova, ki sta ogrožala objekte. 

Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega tri poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, črpali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte in s folijo prekrili plazišči, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Pristojne službe še vedno odstranjujejo posledice neurij izpred nekaj dni. Ta so v zadnjih tednih škodo povzročala po vsej Sloveniji.


Kupi v trgovini

Zajtrk z Mojco
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh