Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Ukrajini doslej izgubilo življenje tudi 89 športnikov in trenerjev

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 05. 07. 2022 / 13:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Ukrajini doslej izgubilo življenje tudi 89 športnikov in trenerjev
132. dan vojne. FOTO: Facebook Volodimir Zelenski

V Ukrajini doslej izgubilo življenje tudi 89 športnikov in trenerjev

Od začetka ruske invazije v Ukrajini je bilo v tej državi ubitih 89 športnikov in trenerjev, še 13 jih je zajela ruska vojska in so v ujetništvu, je v pogovoru s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasom Bachom povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

»Številni ukrajinski športniki so se pridružili oboroženim silam Ukrajine, da bi branili našo državo, tudi na bojišču. Devetinosemdeset športnikov in trenerjev je bilo ubitih med sovražnostmi. Še 13 jih je končalo v ujetništvu in so jih zadržali kot vojne ujetnike v Rusiji,« je povedal Zelenski.

Več kot 100.000 športnikov v Ukrajini ne more trenirati, športna infrastruktura pa je povsem uničena.

Gre tako za velike športne objekte kot tudi za objekte v šolah, univerzah in športnih klubih.

Bach je Zelenskemu obljubil, da bo MOK povišal proračun sklada za podporo ukrajinskim športnikom na 7,3 milijona evrov. Sredstva iz tega sklada trenutno koristi 3000 ukrajinskih športnikov.

Začetek postopka ratifikacije za članstvo v Natu

V luči napada na Ukrajino sta Finska in Švedska pred meseci izrazili namero, da opustita dotedanjo dolgoletno vojaško nevtralno držo in postaneta del Nata. Postopek ratifikacije za članstvo v zavezništvu se je danes uradno začel, je na skupni novinarski konferenci z zunanjima ministroma omenjenih nordijskih držav sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. »Gre za zgodovinski korak in dober dan tako za Nato kot za njegovi prihodnji članici,« je poudaril.

Z 32 državami za mizo bomo še močnejši in naši ljudje bodo varnejši, medtem ko se soočamo z največjo varnostno krizo v desetletjih. (Jens Stoltenberg)

Kot pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa, današnji podpis pristopnih protokolov Stoltenberga pooblašča, da Švedsko in Finsko uradno povabi v zavezništvo. A da bi dejansko začela veljati, ju morajo najprej ratificirati parlamenti v vseh sedanjih članicah Nata. To naj bi po ocenah trajalo od šest do osem mesecev.

Nalaganje
Nazaj na vrh