Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski: »Obnova Ukrajine je skupna naloga demokratičnega sveta«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 04. 07. 2022 / 18:04
Oznake: Nemiri, Svet, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 19:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski: »Obnova Ukrajine je skupna naloga demokratičnega sveta«
V Švici se je začela dvodnevna donatorska konferenca za povojno obnovo Ukrajine, ki pod strogimi varnostnimi ukrepi poteka v mestu Lugano na jugu države. FOTO: FB Volodimir Zelenski

Zelenski: »Obnova Ukrajine je skupna naloga demokratičnega sveta«

Na mednarodni donatorski konferenci za Ukrajino v Švici je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poudaril, da bo povojna obnova Ukrajine naloga celotnega demokratičnega sveta in ne enega samega naroda. Prav tako je povedal, da bo obnova opustošene države prispevala k podpori svetovnemu miru.

»Obnova Ukrajine je najbolj ambiciozen projekt našega časa in hkrati največji prispevek k podpori svetovnega miru,«  je v svojem video nagovoru dejal Zelenski. Pri tem je vse prisotne opozoril, da so naložbe, ki bodo potrebne, skupna naloga celotnega demokratičnega sveta in ne naloga enega samega naroda.

Volodimir Zelenski na donatorski konferenci za povojno obnovo Ukrajine. FOTO: Zajem zaslona 

Pomen podpore Ukrajini je poudaril tudi predsednik Švice Ignazio Cassis. Po njegovih besedah je ključnega pomena, da se ukrajinskemu ljudstvu zagotovi možnost vrnitve k normalnemu in mirnemu življenju. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na konferenci dejala, da je boj Ukrajine boj vseh nas, zato si mednarodna skupnost zlasti v teh dneh prizadeva pomagati Ukrajini.

Šmihal: Obnova Ukrajine bo znašala 750 milijard dolarjev

Ukrajina naj bi na konferenco poslala 100 delegatov, med njimi tudi pet ministrov. Kot predstavnik Ukrajine se je dogodka udeležil predsednik vlade Denis Šmihal. V svojem nagovoru je dejal, da bo obnova Ukrajine po njegovi oceni stala 750 milijard dolarjev, pri čemer je vztrajal, da je treba za obnovo opustošenih delov države uporabiti zaseženo rusko premoženje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: FB Volodimir Zelenski

Skupno naj bi se konference v Luganu udeležilo približno 1000 ljudi, med njimi predsednica Evropske komisije ter predsedniki vlad Češke, Litve in Poljske. Cilj konference je določiti načela in prednostne naloge za proces obnove, ki naj bi se začel že med samo vojno, navaja STA.

Putin ruski vojski naročil nadaljevanje ofenzive v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je danes obrambnemu ministru Sergeju Šojguju naročil, naj nadaljuje ofenzivo v Ukrajini, potem ko so ruske sile v nedeljo razglasile prevzem nadzora nad celotno regijo Lugansk. Ruske sile se zdaj usmerjajo proti mestu Slovjansk, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz generalštaba ukrajinske vojske.

Vladimir Vladimirovič Putin. FOTO: Wikipedia

Putin odlikoval z nazivom »Junak Rusije«

»Vojaške enote, vključno z vzhodno in zahodno skupino, morajo opraviti svoje naloge v skladu s predhodno odobrenimi načrti,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Putin dejal Šojguju in dodal, da morajo enote, ki so sodelovale v operacijah v Lugansku, sedaj »počivati in obnoviti svoje bojne zmogljivosti.« Ruskim enotam je Putin čestital za zavzetje celotne regije Lugansk, prav tako pa naj bi dva generala odlikoval z nazivom »Junak Rusije«.

Ruske enote poskušajo ukrajinsko vojsko potisniti za novo obrambno črto

»Rusi poskušajo vzpostaviti nadzor nad vasmi Bogorodične, Dolina in Mazanivka v smeri Slovjanska,« je ukrajinski generalštab zapisal v svojem dnevnem poročilu. V ukrajinskem generalštabu so dodali še, da ruske enote poskušajo ukrajinsko vojsko potisniti za novo obrambno črto med kraji Siversk, Soledar in Bahmut. 

Nalaganje
Nazaj na vrh