Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: domača vojska se je umaknila iz Lisičanska

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 07. 2022 / 22:09
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2022 / 22:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: domača vojska se je umaknila iz Lisičanska
Mesto Bakmut v Donbasu: na ruševinah lastnega doma. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: domača vojska se je umaknila iz Lisičanska

Ukrajinska vojska je nocoj sporočila, da se je po več tednih silovitih bojev umaknila iz strateško pomembnega mesta Lisičansk v vzhodni regiji Lugansk.

Po njihovih navedbah bi imelo nadaljevanje obrambe mesta usodne posledice in da bi zaščitili življenja ukrajinskih branilcev, so sprejeli odločitev o umiku, poroča STA. Ob tem so spomnili na veliko premoč ruskih sil tako v številu borcev kot v njihovi opremi in orožju.

Obstaja tveganje, da celotna regija Lugansk dejansko pade pod rusko zasedbo.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je predsednika Vladimirja Putina, vrhovnega poveljnika ruskih oboroženih sil, pred tem danes obvestil, da je Rusija zasedla Lisičansk in tako »osvobodila« celotno regijo Lugansk, vendar Kijev to zavrača. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je popoldne na tiskovni konferenci ob obisku avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja dejal, da »ne moremo reči, da je Lisičansk pod ruskim nadzorom«. Kot je pojasnil, še vedno potekajo boji na obrobju, »obstaja pa tveganje, da celotna regija Lugansk dejansko pade pod rusko zasedbo«.

V regiji Doneck je še nekaj velikih krajev, ki ostajajo pod nadzorom Kijeva.

Ukrajinska stran tudi zatrjuje, da »bitka za Donbas še ni gotova« in da Donbas za Ukrajino ne bo v celoti izgubljen, tudi če Rusiji uspe zavzeti celotno regijo Lugansk, saj je še kar nekaj velikih krajev, predvsem v sosednji regiji Doneck, ki ostajajo pod nadzorom Kijeva.

Nalaganje
Nazaj na vrh