Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz Avstralije v Ukrajino 34 oklepnih vozil

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 04. 07. 2022 / 13:14
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iz Avstralije v Ukrajino 34 oklepnih vozil
Vojna traja že 4 mesece, 1 teden in 2 dni. FOTO: Wikipedia

Iz Avstralije v Ukrajino 34 oklepnih vozil

Avstralija bo Ukrajini zagotovila dodatnih 34 oklepnih vozil v vrednosti slabih 66 milijonov evrov in prepovedala uvoz ruskega zlata, so danes sporočili iz urada premiera Anthonyja Albaneseja, ki je v nedeljo obiskal Kijev. Canberra medtem napoveduje nove sankcije proti Rusiji, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Gre za 14 oklepnih transporterjev in 20 zaščitenih vozil Bushmaster, so sporočili iz urada avstralskega premierja, ki si je med nedeljskim obiskom v Ukrajini ogledal tudi mesta Buča, Irpin in Hostomel, kjer je na lastne oči videl del opustošenja, ki ga je povzročila nezakonita ruska invazija na Ukrajino.

Izven Nata Avstralija namenila največ pomoči

Avstralija je izmed vseh držav, ki niso članice zveze Nato, Ukrajini namenila največ vojaške pomoči. Kijevu pa so obljubili tudi pomoč v vrednosti slabih 5,7 milijona evrov za izboljšanje mejnega nadzora in kibernetske varnosti, kot tudi brezcarinski uvoz za blago iz Ukrajine.

Avstralska vlada je napovedala tudi nove finančne sankcije proti Rusiji in prepovedala potovanja še 16 ruskim ministrom in oligarhom.

Ukrajini v pomoč tudi prvi mož olimpijskega gibanja 

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je konec minulega tedna obiskal Ukrajino ter državi v vojni obljubil materialno in moralno pomoč. Med obiskom v Kijevu se je srečal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Povedal je, da bodo ukrajinski športniki in športnice kljub vojaški agresiji Rusije lahko nemoteno nastopili na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024 ter zimskih olimpijskih igrah v Milanu in Cortini d'Ampezzo 2026.

Dodal je še, da je MOK od začetka ruske invazije, ki se je začela februarja letos, potrojil denarno pomoč Ukrajini z 2,5 na 7,5 milijona dolarjev (približno 7,2 milijona evrov).

Ukrajinska zastava bo še naprej visoko plapolala na prihodnjih olimpijskih igrah. (Thomas Bach)

MOK in druge mednarodne športne zveze so vsem športnikom in športnicam iz Rusije ter Belorusije po ruski vojaški invaziji na Ukrajino prepovedali nastope na svetovnih in evropskih prvenstvih ter jih izključili iz nadaljnjih kvalifikacijskih ciklusov.

Nalaganje
Nazaj na vrh