Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arso izdal rdeče opozorilo: Sloveniji znova grozijo neurja

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 28. 08. 2023 / 09:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.08.2023 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Arso izdal rdeče opozorilo: Sloveniji znova grozijo neurja
Po pričakovanjih vremenoslovcev bo v razmeroma kratkem času znova padla večja količina padavin. FOTO: arhiv Družine

Arso izdal rdeče opozorilo: Sloveniji znova grozijo neurja

Zaradi možnosti novih silovitih neurij je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) za današnji dan znova izdala rdeče opozorilo, predvsem za severni del države.

Za Gorenjsko in Osrednjo Slovenijo je zemljevid obarvan rdeče že za dopoldne, za Štajersko, Koroško in Prekmurje pa popoldne. Drugi deli Slovenije ostajajo obarvani oranžno. Po pričakovanjih vremenoslovcev bodo padavine padle v razmeroma kratkem času, kar lahko spet povzroči hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter proženje zemeljskih plazov, sporoča STA, posebej ranljiva pa so predvsem območja, ki so jih poplave prizadele že v začetku avgusta.

Vremenoslovci največ težav pričakujejo na pritokih večjih rek oziroma na pritokih rek, kjer sanacijske razmere še niso urejene.

Vremenoslovci največ težav pričakujejo na pritokih večjih rek oziroma na pritokih rek, kjer sanacijske razmere še niso urejene. Tam je še veliko plazin, veliko materiala, kar lahko ob tako močnih padavinah znova prispe v rečna korita in se tam zajezi. Zato po besedah hidrologa Janeza Polajnarja z Arsa pričakujejo razlivanja in poplavljanja na neobičajnih območjih.

FOTO: FB/ARSO vreme

Možna krajevna neurja

Padavine, večinoma plohe in nevihte, so že zjutraj zajele zahodne kraje: Primorsko so že zajele prve nevihte z močnimi nalivi, ki bodo čez dan prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo. 

Arso opozarja, da je potrebna previdnost pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov.

Najbolj ranljiva so območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Najmočnejše nalive pričakujejo ob močnem višinskem vetru južnih smeri predvsem na območju med Snežnikom in Kamniško Savinjskimi Alpami. 

Pričakovana količina padavin do torka zjutraj bo predvidoma največja v zahodni in osrednji Sloveniji, na vzhodu pa so zaradi večje pregretosti ozračja verjetna neurja s točo in močnim vetrom. Zaradi deževnega vremena in možnosti neviht so na Arsu tudi za jutrišnji dan za večji del države ohranili opozorilo oranžne stopnje. Obenem opozarjajo, da bodo nalivi tudi dolgotrajni, zaradi česar lahko hitro in silovito narastejo posamezne manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, predvsem na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Naraščanje vodotokov bo po napovedih v hidrološkem poročilu najmočnejše danes popoldan in zvečer. 

Pomembno je redno spremljanje razmer

Znova obstaja tudi nevarnost proženja zemeljskih plazov: po navedbah Geološkega zavoda Slovenije povečana nevarnost vnovične aktivacije zemeljskih plazov obstaja na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi. Verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih je sicer manjša, ni pa izključena, poroča STA.

Državni načrt je še vedno aktiviran, aktivirani so vsi regijski štabi, v pripravljenosti so tudi gasilci.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je prebivalce pozval k rednemu spremljanju razmer in obljubil pomoč. Zagotovil je, da bodo tudi tokrat storili, kar bo potrebno in kar je v njihovi moči, »upam pa, da v taki meri ne bo potrebno,« je dejal in spomnil, da je državni načrt še vedno aktiviran, aktivirani so vsi regijski štabi, v pripravljenosti so tudi gasilci.

Po ocenah Arsa se bo vreme postopno umirjalo v sredo, v drugi polovici tedna pa naj ne bi bilo večjih vremenskih posebnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh