Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V poplavah resneje poškodovanih vsaj 4000 domov

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 11. 08. 2023 / 14:23
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2023 / 14:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
V poplavah resneje poškodovanih vsaj 4000 domov
Po trenutnih podatkih Slovenske karitas je popolnoma uničenih 128 domov. FOTO: Nebojša Tejić/STA

V poplavah resneje poškodovanih vsaj 4000 domov

V poplavah, ki so pretekli teden prizadele več kot dve tretjini Slovenije, je po trenutnih ocenah Slovenske karitas resneje poškodovanih vsaj 4000 stanovanj in hiš. Za vse, ki so bili v poplavah prizadeti, je samo preko Slovenske karitas bilo do današnje novinarske konference zbranih 1.564.631 evrov.

Na območju Ljubljane, Kamnika in okolice Cerkelj so poplave popolnoma uničile 77 stanovanj in hiš, 1219 je resneje poškodovanih. Na območju podravske in koroške regije je popolnoma uničenih 51 stanovanj in hiš, 437 res hudo poškodovanih in 633 kleti. V savinjski regiji pa je močno poškodovanih 1073 domov.

»Naša prva skrb so stanovanja in hiše, moramo pa vedeti, da kvalitete življenja ne predstavljajo samo stanovanja in hiše, ampak tudi pot do zdravnika, lekarne, trgovine, vse kar smo navajeni z vodo, elektriko in ponudbo, ki jo imamo v hiši in ki je nujno potrebna. Tukaj delujejo druge institucije in upamo, da jim bo čim prej uspelo na vseh območjih zagotoviti normalne pogoje,« je na današnji novinarski konferenci povedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Razmere na terenu so predstavili generalni tajnik Slovenske karitas ter generalni tajniki Škofijske karitas Celje, Ljubljana, Maribor. FOTO: A. R.

Na teren ne brez najave

Že vse od prvega dne sodelavci in prostovoljci Karitas pomagajo na terenu, pomagajo pri čiščenju, dostavljajo razvlažilnike, vozijo kosila. »Stanje na terenu je različno in pomagamo, kjer moremo in nudimo različne oblike pomoči. Stvari se razvijajo, hvala Bogu na boljše,« je dodal in povedal, da imajo vsak dan na terenu več kot 900 prostovoljcev, od tega 250 mladih.

Ponovno je opozoril, da se mora vsak, ki bi želel pomagati, najaviti. To velja tudi za ponedeljek, ko je razglašen dan solidarnosti. »Nič brez predhodne najave. Kdor ni predhodno najavljen, ne more pristopiti na teren.«

Številne stiske še skrite

Poleg zahvale vsem, ki pomagajo na terenu, se je zahvalil za vsa darovana sredstva. Do današnje novinarske konference je bilo samo prek Slovenske karitas zbranih 1.564.631 evrov. V ta znesek niso vključena sredstva, zbrana na sinočnjem koncertu RTV Slovenija. Znesek se z darovi ljudi neprestano povečuje, potrebe na terenu pa kažejo, »da je to zelo potrebno in zato darovalce pozivamo, da pomagajo naprej.«

Opozoril je še, da je veliko stisk trenutno še skritih in da bodo potrebe še velike. Omenil je samo strošek elektrike, ki bo za vse tiste, ki z razvlažilniki sušijo stanovanja, velik.

Vse informacije, kako lahko pomagamo prizadetim v neurjih in poplavah je Slovenska karitas zbrala tukaj.

Evropska solidarnost

Na pomoč Sloveniji so že priskočile tudi druge Karitas po Evropi: s hrvaške in avstrijske Karitas so poslali razvlažilce, pa tudi denarna sredstva, ki so jih poslala tudi Karitas Nemčije, Karitas Italije. Karitas Poljske bo preko vojaškega vikariata v ponedeljek poslala več 30 palet pomoči. Sredstva za pomoč Sloveniji zbirajo po celi Poljski, je omenil Tomažič.

Adrenalin popušča, kažejo se prve psihološke stiske

V tem trenutku je res materialna pomoč najbolj pomembna, terenski delavci pa opažajo, kako zelo je potreben tudi pogovor. »Ljudje so optimistični, vidijo napredek, a izkušnje sodelavcev Karitas v tujini kažejo, da psihološkega vidika in travmatičnosti dogodka ne gre zanemariti.« Pri Karitas se bodo v prihodnje trudili, da bodo v prihodnje skušali zagotavljati tudi psihološko pomoč. »Adrenalin dela dva, tri teden, potem se pa človeku začnejo dogajati tudi druge stvari,« je opozoril Tomažič.

Prav to je bil apel tudi Darka Bračuna, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor. »V petek sem opazil, da je bilo zelo pozitivno vzdušje tako na Prevaljah kot v Črni, včeraj pa se mi je že zdelo, da za ljudmi že prihaja stiska, kaj so preživeli. Začenjajo se zavedati, kako težka situacija je bila.«

Stiske so velike, je dejal in dodal: »Mi pridemo, smo tam dobri, se poslikamo, objavimo na spletnih omrežjih, dobimo lajke … Spomnimo se, da so ljudje tam, morajo ostati in to živeti.« Zato je vse spodbudil, če le kogarkoli na prizadetih območjih poznajo, jih pokličejo in jim prisluhnejo.

Podobno je bilo tudi sporočilo generalnega tajnika Škofijske karitas Celje Mateja Pirnata, ki je povedal, da prostovoljci – vsak dan jih imajo na terenu med 50 in sto – poročajo o veselju ljudi, da niso sami. Ti ljudje so utrujeni, saj ostajajo na območjih, tudi ko prostovoljci odidejo, je opomnil. »Prostovoljci govorijo s temi ljudmi, jim pomagajo, da ubesedijo travme, da ubesedijo tiste grozne občutke, strahove, ki so jih doživeli ob teh poplavah.«

Razdeljevanje vlog za prvo pomoč

Generalni tajnik Škofijske karitas Ljubljana Jože Kern je omenil, da so včeraj že začeli razdeljevati vloge za prve vloge za finančno pomoč najširšemu krogu prizadetih gospodinjstev, ki poteka prek Župnijskih karitas, župnij in župnikov. Vse prizadete je pozval, da te vloge vzamejo in izpolnijo.

»Za prvo pomoč ni potrebno nobenih dokazil, pomoč bo v višini nekaj sto evrov. S tem bomo dobili vpogled v število prizadetih gospodinjstev, predvsem pa v strukturo in obseg poškodovanih stanovanj in objektov. In tudi v socialno strukturo in bomo videli koliko teh ljudi, ki so bolj prizadeti, je tudi sicer socialno ogroženih. S tem bomo lažje v naslednjih korakih razdeljevali lasno pomoč in državno pomoč, ki je obljubljeno.«

Nalaganje
Nazaj na vrh