Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Delovni tudi ob nedeljah; delo od doma priljubljena praksa

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 29. 04. 2022 / 12:13
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 14:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Delovni tudi ob nedeljah; delo od doma priljubljena praksa
Delo od doma je zelo priljubljen način opravljanja dela. FOTO: Unsplash

Delovni tudi ob nedeljah; delo od doma priljubljena praksa

Statistični urad je ob prazniku dela zbral zanimivosti o trgu dela v Sloveniji. Med drugim ugotavlja, da ob nedeljah dela kar četrtina Slovencev in da je delo od doma vedno bolj priljubljeno.

V letu 2021 je bila stopnja brezposelnosti nižja za 0,2 odstotni točki, stopnja delovne aktivnosti pa višja za 0,8 v primerjavi z letom prej. V preteklem letu je ob sobotah delalo kar 43,8 odstotka vseh delovno aktivnih Slovencev. 22,8 odstotka  je bilo takšnih, ki so delali ob nedeljah, 34,4 odstotka, 14,6 odstotka pa ponoči. 

Izpostavljeni poklici, ki so delo opravljali ob nedeljah ali ob manj ugodnih urah v dnevu, so:  kmetovalci, gozdarji in ribiči. FOTO: Unsplash

Največ delež tistih, ki delajo ob koncu tedna so bili prodajalci. Kar tri četrtine jih je delalo ob sobotah, dobra tretjina pa ob nedeljah. 

Ob manj ugodnih urah dneva pa delajo predvsem delavci v proizvodnji, pojasnjuje SURS. 

FOTO: SURS

Delo od doma vse bolj pogosto

Delo od doma je v zadnjem letu postal vse bolj pogost in priljubljen način dela, tako v Sloveniji, kot v mednarodnem okolju. K temu je v veliki meri prispevala tudi epidemija. 

Število zaposlenih, ki so svoje delo pogosto opravljali od doma, je naraslo za kar 24 tisoč oziroma 52 odstotkov več v primerjavi z letom 2020. V desetletnem obdobju je se delež teh povečal za 6,5 odstotne točke. 


Kupi v trgovini

Pošteno sodelovanje, racionalnost in religija
Filozofija in esejistika
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh