Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za pravičnejšo, bolj pošteno in trajnostno Evropo

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 08. 07. 2020 / 11:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2020 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Za pravičnejšo, bolj pošteno in trajnostno Evropo

Nagovor ComECE in CEC Svetu Evropske zveze, ki mu trenutno predseduje Nemčija.

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Komisija škofovskih konferenc Evropske zveze (ComECE) in Konferenca evropskih Cerkva (CEC) sta nagovorili Svet Evropske zveze, ki mu trenutno predseduje Nemčija. Pozvali sta k prizadevanju za Evropo, ki bo pravičnejša, bolj poštena in trajnostna, kar naj bi dosegli z okrepitvijo prizadevanj za evropski projekt ter njegove skupne vrednote.

Kot je Komisija škofovskih konferenc Evropske zveze zapisala v sporočilu za javnost, se je ekumenska delegacija v Bruslju včeraj srečala s stalnim predstavnikom Nemčije pri Evropski zvezi, Michaelom Claußom. Pogovarjali so se o prednostnih nalogah v času nemškega predsedovanja Svetu, predstavniki ComECE pa so med drugim predstavili skupno izjavo z naslovom »Vsi skupaj za vnovično oživitev Evrope«. Izjava vsebuje razmišljanja o nekaterih temah, politične predloge in priporočila Cerkva v Evropski zvezi, tudi v povezavi s trenutnim kontekstom epidemije koronavirusa, ki bi bila lahko v pomoč Nemčiji pri njenem predsedovanju.

Komisija škofovskih konferenc Evropske zveze in Konferenca evropskih Cerkva sta tudi poudarili, da morajo Evropska zveza in njene države članice sodelovati skupaj s Cerkvami in redovnimi skupnostmi ter z akterji civilne družbe, da bo Evropa postala ne le močnejša, ampak tudi pravičnejša, bolj inovativna in trajnostna. »Kot Cerkve – beremo v izjavi – si prizadevamo graditi mostove miru in gostoljubja ter spodbujati globalni pogled na skupno dobro. Želimo Evropo, ki bo bolj človeška, socialna in trajnostna, v miru znotraj svojih meja ter s svojimi sosedi; Evropo, v kateri bodo prevladovale človekove pravice in solidarnost.«

Omenjeno srečanje je predstavljalo prvi korak v pripravi na srečanje 27. oktobra v Berlinu, ko bo predstavnike evropskih Cerkva sprejel Michael Roth, nemški državni minister za Evropo. V teh mesecih bosta Komisija škofovskih konferenc Evropske zveze in Konferenca evropskih Cerkva še naprej sodelovali z novim predsedstvom Sveta EZ.

V včerajšnji ekumenski delegaciji so bili duhovnik Manuel Enrique Barrios Prieto, generalni tajnik ComECE, Lena Kumlin, svetovalka za evropsko politiko pri Konferenci evropskih Cerkva, Friederike Ladenburger, pravna svetovalka ComECE za etiko, raziskovanje in zdravje, ter Katrin Hatzinger, direktorica bruseljskega urada Protestantske cerkve v Nemčiji. Srečanja s predsedstvi Sveta Evropske zveze imajo že dolgo tradicijo, in sicer v skladu s 17. členom Pogodbe o delovanju EZ, ki predvideva odprt, pregleden in reden dialog med ustanovami Evropske zveze in cerkvami.

Kupi v trgovini

Pošteno sodelovanje, racionalnost in religija
Filozofija in esejistika
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh