Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izrazite stiske pri ljudeh, starih nad 70 let

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 08. 2023 / 18:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2023 / 18:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izrazite stiske pri ljudeh, starih nad 70 let
FOTO: Twitter Vlade RS

Izrazite stiske pri ljudeh, starih nad 70 let

Predsednik vlade Robert Golob se je danes srečal s predstavniki humanitarnih organizacij. V ospredju so bili nadaljnji ukrepi za pomoč ljudem, ki so utrpeli škodo v nedavnih silovitih poplavah. Minister za delo Luka Mesec je po sestanku povedal, da bo vlada v interventni zakon po nedavni ujmi zapisala tudi predlog, po katerem bi tisti, ki so utrpeli resno škodo, prejeli pomoč v višini sedemkratnika minimalnih življenjskih stroškov.

Za izplačila bodo skrbeli centri za socialno delo. Po ministrovih besedah se je vlada zadnje tedne ukvarjala z »gasilsko akcijo«, z neposredno pomočjo in odstranjevanjem najbolj vidnih posledic poplav. Mesec je na novinarski konferenci po koncu sestanka dejal tudi, da so humanitarne organizacije kot večjo težavo izpostavile stiske v starejši populaciji, sploh pri ljudeh, ki so stari 70 let in več, saj je veliko težje začeti življenje na novo.

Prva oblika pomoči

Prvo pomoč bodo prizadeti v poplavah lahko prejeli na podlagi obrazca humanitarnih organizacij. Vlada je namreč Rdečemu križu in Karitas namenila 11 milijonov evrov, organizaciji pa bosta glede na stopnjo škode na domovih delila sredstva do 3000 evrov. Edino navodilo vlade Rdečemu križu in Karitasu je bilo, naj ne bosta preveč restriktivna in naj sredstva pomoči potrebnim razdelita čim prej, je poudaril Mesec. Prizadeti lahko vloge za pomoč na Rdeči križ in Karitas oddajo do 28. avgusta.

Drugi paket pomoči v interventnem zakonu

Za drugi paket pomoči bo poskrbela država, in sicer z novim interventnim zakonom. V njem bo med drugim zapisan ukrep, po katerem bodo prizadeti v poplavah prejeli sedemkratnik minimalnih življenjskih stroškov v enkratnem znesku. Vlada naj bi predlog zakona oblikovala v četrtek, nato pa naj bi bil že prihodnji teden potrjen v DZ. Mesec predvideva, da bo začel veljati s septembrom.

Upravičenost sredstev bodo nadzirali centri za socialno delo

Upravičenost do sredstev bodo, če bo predlog sprejet, ugotavljali pristojni centri za socialno delo, namenjena pa ne bodo le za tiste, ki prejemajo socialne transferje, ampak vsem, ki so v poplavah utrpeli »resno škodo«, je po navedbah STA dejal Mesec. Pomoč bo namenjena temu, da se lahko ljudje »vsaj približno postavijo na noge«. Podrobnosti meril, po katerih bo pomoč dodeljena, sicer še niso znane.

Kot je nadaljeval Mesec, bo v mesecu ali dveh sprejet še sanacijski zakon, ki bo srednjeročni in se bo ukvarjal z vsemi vidiki sanacije po poplavah, da se katastrofa takšnih razsežnosti ne bi ponovila. Povračila škode bodo izplačana prek izvenproračunskega sklada, namenjenega odpravi posledic vremenske ujme, ki ga bodo ustanovili do konca leta. V skladu se bodo zbirala sredstva, poleg proračunskih in evropskih še iz drugih virov, tudi donacij.

Zanje poplave in plazovi naj bi po nekaterih ocenah prizadela od 10.000 do 15.000 gospodinjstev.

Generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Breda Krašna je po sestanku povedala: »Danes smo se dogovorili oz. nam je vsem razumljivo to, da se trenutna humanitarna pomoč, ki jo delimo humanitarne organizacije, ne izključuje s finančno pomočjo, ki jo bodo ljudje dobili pri Rdečem križu in Karitas.« Kot je še dodala, se približuje 1. september, ko gredo otroci v šolo, »pri čemer pa nikakor ne smemo pozabiti na starostnike«


Nalaganje
Nazaj na vrh