Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poplavljena gospodinjstva bodo plačevala nižjo ceno električne energije

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 08. 2023 / 13:28
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2023 / 08:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poplavljena gospodinjstva bodo plačevala nižjo ceno električne energije
Ukrep naj bi zajel med 4000 in 7000 gospodinjstev. FOTO: Tatjana Splichal

Poplavljena gospodinjstva bodo plačevala nižjo ceno električne energije

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je na današnji novinarski konferenci povedal, da je ministrstvo skupaj z dobavitelji električne energije zasnovalo ukrep, s katerim bodo vsem poplavljenim gospodinjstvom od avgusta do konca leta zagotovili električno energijo za 0,1 centa na kilovatno uro oz. en evro na megavatno uro.

S tem bi se mesečni račun povprečnega slovenskega odjemalca zmanjšal za 40 evrov oz. bi se račun znižal skoraj za 60 odstotkov. »Po prvih grobih ocenah naj bi ukrep zajemal od 4000 do 7000 gospodinjstev, ki so bila poplavljena. Točne evidence poplavljenih gospodinjstev bodo znane okvirno v štirinajstih dneh,« je dejal minister.

Napoved dodatnih ukrepov

Minister Bojan Kumer je ob tem dejal, da je v teh dneh »v poplavljenih hišah povišana poraba elektrike tudi zaradi prekomerne porabe črpalk, sušilnih strojev in drugih naprav« ter dodal, da to ne bo edini ukrep, ki ga snuje ministrstvo.

Če bo vključenih 5000 gospodinjstev, bo ukrep vreden okoli 1,5 milijona evrov, ta znesek pa bo donacija dobaviteljev električne energije in ne bo šel v breme proračuna.

Skupaj s civilno zaščito je ministrstvo že vzpostavilo hitrejše intervencijske ekipe za vzpostavitev napajanja in oskrbe z električno energijo, v interventnem zakonu pa so predvideni še dodatni ukrepi, ki bodo pripomogli k izboljšanju situacije najbolj prizadetih in ranljivih gospodinjskih odjemalcev.

Odziv dobaviteljev: Ukrep je dober in učinkovit

Predsednik sekcije dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije (EZS) in direktor družbe ECE Sebastijan Roudi je poudaril, da gre za sistemski ukrep, ki je dober in učinkovit, hkrati pa korekten in enakovreden za vse deležnike v energetiki, je poročala STA.

Predsednik uprave Gen-I Maks Helbl meni, da je nujno pristopiti k iskanju rešitev in ukrepov v pomoč najbolj prizadetim, da se jim omogoči vsaj minimalne pogoje za odpravo posledic poplav.

Da je pobuda dobrodošla, meni tudi član uprave Petrola Jože Smolič, ki sicer obžaluje, da je še vedno nekaj njihovih bencinskih servisov v državi zaprtih.

Predhodna ocena škode do 1. septembra

Predhodna ocena škode na območjih, ki jih je prizadela nedavna ujma, bo pripravljena do 1. septembra, pa je po sestanku s predstavniki občinskih združenj pojasnil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Na podlagi te ocene bodo pripravili predhodni program odprave posledic, za katerega država občinam zagotavlja 40 odstotkov predplačil, je povedal minister Brežan.

Pobuda 1 evro na prebivalca

Številne občine, ki v nedavni ujmi niso bile prizadete, so se pridružile pobudi Skupnosti občin Slovenije (SOS) in so že nakazale finančna sredstva občinam, ki te sreče niso imele. Gre za pobudo, po kateri bo višina pomoči oblikovana po formuli 1 evro na prebivalca, je dejal predsednik SOS Vladimir Prebilič, sicer kočevski župan.

Kočevska občina pomagala občinama Solčava in Ljubno

V Skupnosti občin Slovenije so oblikovali »pobudo, da bi tiste občine, ki so bodisi neprizadete ali manj prizadete, iz svojih občinskih proračunov, s postavke proračunske rezervacije oziroma iz postavke, ki jo imamo v proračunu za naravne nesreče in jih nismo porabili zdaj, namenile občinam, ki ta denar še kako potrebujejo«, je dejal Prebilič in povedal, da je kočevska občina nakazala po 10 tisoč evrov občinam Solčava in Ljubno.

Nalaganje
Nazaj na vrh