Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Loredan: Epidemija je pod nadzorom, zdravstvo deluje normalno

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 06. 07. 2022 / 10:41
Oznake: Koronavirus, Ukrepi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 13:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Loredan: Epidemija je pod nadzorom, zdravstvo deluje normalno
FOTO: Zajem zaslona MZ/Youtube

Loredan: Epidemija je pod nadzorom, zdravstvo deluje normalno

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje sta danes predstavila svojo vlogo pri obvladovanju epidemije covida-19. Predstavitev je prišla v času, ko število okužb v Sloveniji znova izrazito narašča. V torek jih je bilo tako potrjenih 1470, kar je 407 več kot teden prej. Kljub temu pa minister za zdravje zagotavlja: "Ni izrednih razmer, je stanje, ki ga imamo pod nadzorom."

Stanje glede epidemije ni takšno, da bi o njem morali govoriti v zaskrbljujočih tonih, se je glasilo današnje sporočilo zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana. Kljub temu pa Ministrstvo za zdravje, NIJZ in njihove strokovne skupine nadaljujejo priprave na morebitno jesensko zaostrovanje epidemiološke situacije. Ob tem je minister pojasnil, da je bila v torek ustanovljena nova delovna skupina, nova skupina, ki bo skrbela za koordinacijo posteljnih kapacitet v bolnišnicah. Kot poudarja Loredan, je v tem trenutku ključni cilj, da zagotovijo ustrezne kapacitete s strani zdravstvenega sistema, pomirijo ljudi, da ne delajo več nekih izrednih razmer in da covid umestijo v obstoječ zdravstveni sistem.

Ključno se mu zdi tudi, da se zagotovi, da bo epidemijo "obvladovala stroka" in da se pristojni zavedajo delitve nalog med NIJZ in ministrstvom za zdravje.

Ustanavlja se nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov

Prav zato je bila včeraj tudi imenovana še delovna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet, ki jo vodi Matjaž Jereb. Njeni člani in članice so Renata Rajapakse (primarna raven), Tanja Petkovič (DSO-ji in ostale centri), Gregor Prosen (urgentni centri), Polona Gams (mladi zdravniki), Tadeja Kotar in Matjaž Vogrin (standardne postelje), Alenka Strdin Košir (intenzivne postelje), Janja Perme Hajdinjak (zdravstvena nega), Robert Carotta in Biserko Simčič pa bosta v vlogi koordinatorja.

Covid umestiti tako, da bo delo nemoteno

Kot poudarja minister, bo ključna naloga te skupine, da se covid umesti v obstoječi zdravstveni sistem in da javnosti sporočijo, da so pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij, če bi se kdaj kasneje pojavil. Javnosti pa želijo sporočiti tudi, da bo zdravstveni sistem deloval nemoteno, ne glede na covid.

Kot je ob predstavitvi poudaril Jereb, zdravstveni sistem s covidnimi bolniki trenutno ni pretirano obremenjen. Danes se na bolnišničnih oddelkih tako soočajo predvsem z bolniki, ki imajo druge bolezni in covid torej ni njihova glavna bolezen. Po podatkih skupine je takšnih kar dve tretjini. Prav tako je izjemno malo primerov covidnih pljučnic.

Ob tem pa je poudaril tudi, da se je sestava bolnikov med epidemijo do sedaj zelo močno spreminjala, zato je vsekakor mogoče, da bomo v prihodnje priča še kakšnemu takšnemu obratu. Skupina bo sicer svoja prva priporočila zdravstvenim zavodom objavila jutri.

Kaj nas čaka v prihodnje?

Več o tem, kakšne so trenutne epidemiološke razmere in kako naj ukrepa posameznik, pa je pojasnil vodja strokovne skupine na NIJZ Mario Fafangel, ki pravi, da gresta celotna Evropa oziroma kar cel svet v nov val epidemije, "kjer so številke vedno višje in jih nekako podpihuje veter omikrona". Pri tem pa ni Slovenija prav nič različna od drugih držav. Dobra stvar tega vala je, da številu primerov ne sledi trend naraščanja po bolnišnicah in da hudi primeri bolezni niso pogosti. Kot poudarja Fafangel, je v tem trenutku strategija takšna, "da skušamo preprečevati hude poteke bolezni in seveda narediti vse kar lahko, da omejimo število primerov, da bo ta val vseeno čim krajši".

In kako naj posameznik ob tem ukrepa. Kot poudarja Fafangel, je najbolj pomemben ukrep cepljenje, saj je po podatkih iz doma in tujine to odlična zaščita proti hudemu poteku bolezni. Prav tako je v natrpanih prostorih primerna nošnja mask, kar je solidarno tudi do drugih. Dober ukrep je tudi delo od doma.

NIJZ obljublja tedensko komunikacijo

Kljub spoštovanje teh ukrepov bo v naslednjih štirih tednih zagotovo sledil porast številk. Kot poudarja strokovni vodja NIJZ Milan Eržen, se bodo o situaciji redno posvetovali na zasedanjih strokovnih skupin. Vsak od članov glavne skupine pa bo imenoval tudi svojo podskupino, kar pomeni, da jih bo skupno deset. Le te bodo članom pri pripravi ukrepov. Skupine naj bi se dobivale enkrat tedensko, njihova komunikacija pa naj bi potekala prek enotnega medijskega kanala - vodje delovne skupine.

Kaj več vam v tem trenutku žal še ne moremo povedati, saj skupine, kot kaže, še niso začele s polnim operativnim delom. Njihovi predlogi bodo znani šele v prihodnjih dneh. Do takrat velja upoštevati pomladanska priporočila: zaščita s cepivom, skrb za higieno rok in nošenje mask v zaprtih prostorih, redno zračenje prostorov ter v kolikor je možno, delo od doma.


Kupi v trgovini

Pošteno sodelovanje, racionalnost in religija
Filozofija in esejistika
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh