Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naraščanje okužb, obeta pa se referendum

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 05. 07. 2022 / 12:15
Oznake: Koronavirus, Ukrepi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2022 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naraščanje okužb, obeta pa se referendum
FOTO: Pixabay

Naraščanje okužb, obeta pa se referendum

V ponedeljek je bilo v Sloveniji ob 770 opravljenih PCR-testih in 5666 HAT-testih potrjenih 1815 okužb z novim koronavirusom. To je najvišje število potrjenih okužb po 19. aprilu, skupno pa je v Sloveniji trenutno aktivnih 11.170 aktivnih primerov okužbe. Kljub njihovemu naraščanju pa sistemskih ukrepov ali (posebne) skrbi vladajočih ni zaznati. Zato bo v prihodnjih tednih bolj kot od premišljenih sistemskih ukrepov morda ključno, kako bo za svoje zdravje in za zdravje svojih bližnjih poskrbel posameznik sam.

Že jutri naj bi skupaj s predstavniki NIJZ svojo vlogo pri obvladovanju epidemije predstavilo tudi ministrstvo za zdravje. Toda glede na dosedanjo vnemo glede reševanja tega vprašanja kakšnih posebnih zaostritev ne gre pričakovati. Resnici na ljubo ima vlada pri tem tudi relativno zvezane roke. Res je, da je bil v parlamentu minuli teden sprejet spremenjeni zakon o nalezljivih boleznih (ZNB). Toda v resnici je morda do njegove uresničitve še zelo zelo daleč.

Tako so predstavniki Ljudske koalicije danes v državni zbor danes prinesli potrebnih 2500 podpisov, ki so potrebni za vložitev pobude za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o tem zakonu. Če je njihova vloga popolna, bo čas do uveljavitve spremenjenega 39. člena, ki bi bil pravna podlaga za uvedbo zaščitnih ukrepov, neizogibno zamaknjen vsaj do jeseni.

Kako naj se torej posameznik v trenutnih epidemioloških razmerah, ko kakšnih posebnih predpisov za zaščitno vedenje ni, odgovorno obnaša?

Tudi omikron ima svoje pasti

Kot je znano, v Sloveniji in svetu največ okužb povzroča sev novega koronavirusa omikron oziroma njegovi podrazličici BA.4 in BA.5. Ti se lahko širita še hitreje kot podrazličica BA.1, ki je bila odgovorna za zimski porast primerov.

Po mnenju strokovnjakov sicer razlogov za pretirano skrb ni. V študiji, ki so jo po poročanju spletnega portala Nature izvedli v Južni Afriki, naj bi tako ugotovili, da sta vala različice BA.4 in BA.5 privedla do podobne stopnje hospitalizacij, vendar nekoliko nižje stopnje smrtnosti v primerjavi s prejšnjim valom omikrona.

Toda kot v svojem zapisu na spletnem portalu N1 opozarja priznani slovenski imunolog dr. Alojz Ihan, je omikron žal znan tudi po tem, da pušča le kratkotrajno imunost proti lastni ponovni okužbi. Če je bil človek po okužbi z različico alfa ali delta varen še od pol pa do enega leta. Pri omikronu pa se čas tovrstne zaščite najmanj prepolovi.

Množično prebolevanje ni vzdržno

Pri tem Ihan navaja, da za gripo v povprečju zbolimo enkrat na pet let. Ob takšni kužnosti omikrona pa bi bila povprečna pogostnost zbolevanja posameznika tudi do desetkrat večja. Ob tem prebolela gripa ljudem z zdravstvenimi tveganji za nekaj desetkrat poveča umrljivost. Nobenega dvoma ni, da bo takšne posledice imela tudi različica omikron.

Pri ljudeh do petdesetega leta je smrtnost omikrona za večino ljudi, ki so bili že v stiku z virusom (cepljeni ali prebolevniki), primerljiva s smrtnostjo gripe, po šestdesetem letu pa se ta faktor z leti povečuje do petkrat.

Pri tem je le malo verjetno, da se bo epidemija ustavila sama od sebe, saj omikron nenehno beži v nove in nove različice. Pri tem je bil tako uspešen, da je izrinil tiste bolj patogene različice in močno zmanjšal obremenitve na zdravstveni sistem.

Toda kot opozarja Ihan, imajo starejši od 65 let v povprečju že iztrošen in počasi odziven imunski sistem, zato se omikronu slabo upirajo. "Njim bo treba jasno predstaviti, da bo jesenski omikron huda nevarnost za njihovo zdravje, če se ne bodo pravočasno cepili, idealno še v kombinaciji s cepivom proti gripi. Pri čemer bodo imeli pri gripi morda srečo, da se ji bodo izognili, pri omikronu pa se to skoraj ne bo moglo zgoditi."

Grozljivo je namreč v dvigalu pediatrične klinike videti obiskovalca, ki si po vratarjevi kontroli uporniško potegne masko pod usta in z bedastim zanosom gleda drugega starša, čigar otrok pa žal ni samo na banalni operaciji slepiča, ampak je zaradi transplantacije kostnega mozga praktično brez imunskega sistema.

Bomo pri boju z virusom prepuščeni sami sebi?

Množično naraščanje števila okužbi bi seveda imelo tudi nezanemarljiv vpliv na gospodarstvo, saj bi le to lahko povzročilo zastoje v posameznih gospodarskih dejavnostih. Zato gre pričakovati, da bodo nekatere zaščitne ukrepe sprejele že same gospodarske družbe, pa tudi zdravstvene ustanove, saj lahko množičen izpad kadra povsem ohromi delovanje zdravstvenega sistema.

Kako pa naj se v tem času obnaša posameznik?

V tem času, ki bo glede na referendumsko pobudo tudi dvoboj med zagovorniki in nasprotniki trših ali blažjih protivirusnih ukrepov, bo ključno, da se odgovorno obnaša tudi vsak posameznik. Za starejše je tako vsekakor smiselno poživitveno cepljenje in cepljenje proti gripi.

Nujno tudi je, da ima vsak od nas doma določeno zalogo testov za samotestiranje, ki jih uporabi takoj ob pojavu simptomov. Prav tako je obvezna posebna previdnost, ko bi lahko prišli v stik z ljudmi z oslabelim imunskim sitemom. To še zlasti velja za bolnišnice, zdravstvene domove in druge zavode, kjer je neupoštevanje zaščitnih ukrepov popolnoma nesprejemljivo, zato mora vsakomur od nas postati samoumeven avtomatizem.

Kupi v trgovini

Lonček "Saved by Grace"
Ostalo iz darilnega programa
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh