Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

WHO: od odkritja omikrona umrlo pol milijona covidnih bolnikov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 09. 02. 2022 / 09:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
WHO: od odkritja omikrona umrlo pol milijona covidnih bolnikov
Omikron, ki je zelo nalezljiv, je kmalu v veliki meri izrinil delto in postal prevladujoča različica novega koronavirusa v svetu. FOTO: Pixabay

WHO: od odkritja omikrona umrlo pol milijona covidnih bolnikov

Od odkritja koronavirusne različice omikron novembra lani je v svetu umrlo že okoli pol milijona covidnih bolnikov, so včeraj opozorili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), kar je v času, ko obstajajo učinkovita cepiva proti koronavirusni bolezni, po besedah predstavnika omenjene organizacije »več kot tragično«.

Visok uslužbenec Svetoven zdravstvene organizacije Abdi Mahmud je po navedbah STA v včerajšnjem pogovoru, ki so ga v živo predvajali na družbenih omrežjih, pojasnil, da so od konca novembra, ko je WHO omikron razglasil za skrb vzbujajočo različico, potrdili že 130 milijonov primerov okužb in pol milijona smrti. Omikron, ki je zelo nalezljiv, je kmalu v veliki meri izrinil delto in postal prevladujoča različica novega koronavirusa v svetu.

Številne države še niso dosegle vrha omikronovega vala, število smrti pa se že več tednov zapored povečuje.

Mahmud je opozoril, kako sicer vsi govorijo, da je omikron blažja različica, pozabljajo pa na dejstvo, da je od njegovega odkritja umrlo pol milijona ljudi. Tehnični vodja WHO za koronavirusno bolezen Maria Van Kerkhove je med drugim izpostavila, da je že samo število potrjenih okužb z omikronom precej osupljivo, medtem ko je dejansko število še veliko višje. V primerjavi s temi podatki so prejšnji vrhovi po njenih navedbah »videti skorajda ravni«. Van Kerkhovejeva je opozorila, da številne države še niso dosegle vrha omikronovega vala in izrazila zaskrbljenost, ker se število smrti že več tednov zapored povečuje. Kot je poudarila, to pomeni, da virus ostaja nevaren.

Iz sinoči objavljenega tedenskega epidemiološkega poročila WHO lahko razberemo, da je v minulem tednu zaradi koronavirusne bolezni v svetu umrlo 68.000 ljudi, sedem odstotkov več kot v tednu pred tem. Število na novo potrjenih okužb se je zmanjšalo za 17 odstotkov, na 19,3 milijona. Od tega so jih kar 58 odstotkov potrdili na evropskem območju, kjer so sicer zabeležili 35 odstotkov smrti. Na ameriškem območju so medtem v minulem tednu zabeležili 23 odstotkov vseh novih okužb in 44 odstotkov smrti.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh