Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako ravnati po prebolelem covidu-19?

Za vas piše:
T. M.
Objava: 04. 02. 2022 / 08:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako ravnati po prebolelem covidu-19?
Epidemija koronavirusa je močno vplivala na vse nas. FOTO: Pexels

Kako ravnati po prebolelem covidu-19?

Post covid-19 je stanje, ki se nanaša na skupek dolgotrajnih simptomov po prebolelem koronavirusu.

»Večina ljudi, ki zboli za boleznijo covid-19, popolnoma okreva, približno 10-20 % ljudi pa občuti srednje do dolgoročne učinke po preboleli bolezni, kar je poznano kot post covid-19 ali "long covid" (dolgotrajni covid),« so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Simptomi so zelo različni 

Strokovnjaki opažajo, da lahko simptomi vztrajajo že od začetka bolezni ali pa se razvijejo po okrevanju. Sčasoma lahko izzvenijo, lahko pa se tudi ponovijo.

Najpogostejši simptomi post covida so: utrujenost, težko dihanje, vztrajen kašelj, bolečina v prsih, težave pri govoru, bolečine v mišicah, izguba vonja in/ali okusa, depresija ali anksioznost, težave s spominom, koncentracijo in spanjem.

»Ključna usmeritev bolnikom po prebolelem covidu-19 je krepitev imunskega sistema z zdravo prehrano, redno telesno dejavnostjo in ohranjanjem zdrave telesne mase, omejevanjem vnosa alkohola in preprečevanjem kajenja,« so zapisali na spletni strani NIJZ. 

Za vse odrasle osebe, ki se soočajo s post covidnim stanjem, je zato priporočljiva udeležba na delavnicah v Zdravstvenovzgojnih centrih oz. Centrih za krepitev zdravja, kamor prebolevnika lahko napoti strokovnjak iz tima družinske medicine. 

Več koristnih nasvetov, kako ravnati po prebolelem covidu in kako se spopadati z dolgotrajnim covidom, najdete v priročniku na tej povezavi.

Post covid in telesna dejavnost

»Pomembna je povrnitev gibalnih sposobnosti in telesne pripravljenosti s pomočjo načrtovane in prilagojene telesne vadbe. Osebam, ki so imele težji potek bolezni, se priporočajo aerobna vadba, vadba za krepitev mišic, vadba za izboljšanje ravnotežja ter izvajanje dihalnih vaj. Med drugim se priporoča tudi nizko do zmerno intenzivna aerobna vadba, ki ne povzroča izčrpanosti, 2-3x na teden po 20-60 minut. Če se po vadbi ne počutite utrujeni, lahko vadbo izvajate tudi večkrat na teden,« so zapisali na spletni strani NIJZ in dodali, da »aerobna vadba, ki ne povzroča izčrpanosti, namreč prispeva k dvigu imunske funkcije, dvig aerobne zmogljivosti pa zmanjšuje resnost poteka bolezni. Pri starejših osebah, kjer je imunski sistem oslabljen, dolgotrajna aerobna vadba zmanjšuje tveganja za virusna obolenja dihal in izboljšuje imunski odgovor.«

Poskrbimo za zdrav življenjski slog. FOTO: Pexels

Post covid in prehrana

Prehrana naj bo energijsko in hranilno uravnotežena s presnovnimi potrebami posameznika, velik poudarek pa naj bo na vnosu beljakovin. Priporočljivo je, da oseba uživa hrano na 2-3 ure, kjer naj vsak obrok vključuje tudi kakovostne beljakovine, sadje ali zelenjavo ter prehranske vlaknine. 

Post covid in duševno zdravje

Epidemija koronavirusa je močno vplivala tudi na duševno zdravje posameznikov. Pri NIJZ zato poudarjajo, da so »delavnice, ki se že izvajajo, primerne tudi za prebolevnike covida-19, vendar pa je potrebno izvajanje v določeni meri prilagoditi njihovim potrebam in zmožnostim sodelovanja, dati poudarke določenim temam in/ali vključiti dodatne teme, ki so vezane na soočanje s posledicami prebolelega covida-19 oz. posledicami epidemije in njenih ukrepov.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh