Zapri
Iskanje

Na vidiku konec epidemije v Evropi?

Za vas piše:
T. M.
Objava: 03. 02. 2022 / 18:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2022 / 18:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Na vidiku konec epidemije v Evropi?

Na vidiku konec epidemije v Evropi?
Na zemljevidu ECDC vendarle zaenkrat ostaja temno rdeča vsa Evropa. FOTO: Pexels
Evropa bi lahko po dveh letih pandemije koronavirusa kmalu vstopila v »dolgo obdobje miru« zaradi visoke stopnje precepljenosti, prevladujoče blažje različice koronavirusa omikron in konca zime, je danes, 3. februarja, sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je dejal, da gre za »premirje, ki bi nam lahko prineslo trajni mir«, poročajo tuji mediji. Povedal je, da visoka raven imunosti prebivalstva zaradi cepiv in naravnih okužb v kombinaciji s spremembo letnega časa postavlja Evropo v boljši položaj, da prepreči kakršnokoli ponovno naraščanje prenosa okužb, tudi ob pojavu še bolj nalezljive različice od omikrona.

Epidemije še ni konec, vendar »obstaja edinstvena priložnost, da prevzamemo nadzor nad prenosom«, kar je mogoče le, če bodo države nadaljevale kampanjo cepljenja in okrepile nadzor za odkrivanje novih različic.

Zdravstvene oblasti naj zaščitijo rizične skupine in spodbujajo ukrepe za individualno odgovornost, kot sta socialna distanca in nošenje mask.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo prejšnji teden v evropski regiji WHO, ki obsega 53 držav, zabeleženih približno 12 milijonov novih primerov okužbe, kar je najvišja raven od začetka pandemije.

Postopno sproščanje ukrepov 

Vendar pa se zaradi nižje stopnje hospitalizacij kot v prejšnjih valovih vse več držav, vključno s Francijo, Irsko in Združenim kraljestvom, odloča za delno ali celo popolno odpravo omejitev zaradi koronavirusa. Danska in Norveška sta tako ta teden postali prvi evropski državi, ki sta v celoti odpravili vse ukrepe.

Evropa zaenkrat vendarle še ostaja temnordeča

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni pa so temnordeče vse evropske države. S tem tednom so se sicer spremenila merila, na podlagi katerih pripravljajo epidemiološki zemljevid. Po novem namreč upoštevajo tudi delež cepljenih v posamezni regiji.

Slovenija je že vse od 23. septembra v celoti temnordeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19. V tej kategoriji so odslej tudi vse ostale evropske države. V celoti sta temno rdeči tudi Poljska in Romunija, kjer so bile pred tednom dni posamezne regije označene le z rdečo barvo. Oranžna in zelena barva pomenita še boljše razmere, a trenutno s to barvo ni obarvano nobeno območje v EU.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close