Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrija: konec zaprtja družbe za necepljene proti covidu-19

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 31. 01. 2022 / 14:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstrija: konec zaprtja družbe za necepljene proti covidu-19
V Avstriji je za obisk večine javnih prostorov še naprej nujen pogoj PC. FOTO: Pixabay

Avstrija: konec zaprtja družbe za necepljene proti covidu-19

V Avstriji se je danes končalo zaprtje družbe za necepljene proti koronavirusni bolezni, ki se je začelo decembra lani.

Osebe, ki niso cepljene proti koronavirusni bolezni, se smejo znova prosto gibati zunaj, ne da bi jim grozila kazen, toda v Avstriji je za obisk večine javnih prostorov še naprej nujen pogoj PC, poročanje avstrijskih medijev povzema STA.

V Avstriji so necepljeni v preteklih tednih svoje domove smeli zapustiti le z utemeljenim razlogom: med drugim za pot na delo, nakup živil ali sprehod. Po novem se smejo gibati na prostem brez razloga in se tudi srečevati s prijatelji. Še naprej ne smejo v lokale, na prireditve in večino trgovin, saj tu velja pogoj PC (preboleli ali cepljeni proti koronavirusni bolezni).

V Avstriji so medtem tudi v pričakovanju sprejetja zakona o obveznem cepljenju proti koronavirusni bolezni.

Medtem so v državi tudi v pričakovanju sprejetja zakona o obveznem cepljenju proti koronavirusni bolezni. Predvidoma v četrtek bi ga lahko sprejel zgornji dom parlamenta, nato sledi še podpis predsednika Avstrije Alexandra Van der Bellna in objava v uradnem listu.

Približno teden dni pred uvedbo zakona v državi v celoti ni cepljenih še okoli 20 odstotkov ljudi, ob tem pa je 83 odstotkov odraslih prejelo najmanj en odmerek. Samo v zadnjih dveh tednih se je prvič cepilo okoli 85.000 ljudi. Najslabšo stopnjo precepljenosti imajo na avstrijskem Koroškem, kjer ima veljavno potrdilo o cepljenju 78 odstotkov odraslih, najboljšo pa na Gradiščanskem, kjer je cepljenih 86 odstotkov.

Avstrijci bodo obvezno cepljenje uvajali v treh fazah.

Obvezno cepljenje bo v Avstriji veljalo za vse polnoletne, ki imajo v Avstriji stalno ali začasno prebivališče, izjema od ukrepa bodo le nosečnice in osebe, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov.

Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Začetna faza bo trajala predvidoma do sredine marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti. Necepljeni bodo morali odtlej računati na kazen: v hitrem postopku v višini 600 evrov, v rednem postopku pa do 3.600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, se lahko uveljavi tudi tretja faza, ko bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh