Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov protokol testiranja. Spremembe tudi glede PCT-potrdil.

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 31. 01. 2022 / 08:56
Oznake: Covid, Koronavirus
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2022 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov protokol testiranja. Spremembe tudi glede PCT-potrdil.
Covid potrdila od. 1. februarja ne bodo več avtomatično neomejena. FOTO: cepljenje.info/zajem zaslona

Nov protokol testiranja. Spremembe tudi glede PCT-potrdil.

V veljavo stopajo spremembe glede veljavnosti covid potrdil, ki ne bodo več neomejena. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je napovedal tudi spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom, ki prav tako v veljavo stopajo s 1. februarjem. Za potrditev okužbe bo dovolj pozitiven hitri antigenski test.

S 1. februarjem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo o hitrem pozitivnem testu. Kot je povedal minister, se bo potrdilo preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, veljalo pa bo samo v Sloveniji. V druge države se z njim ne bo dalo prehajati.

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je je test negativen, a ima oseba simptome, se mora izolirati za 72 ur. Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, gre za potrjeno okužbo, v nasprotnem primeru pa naj se oseba obrne na izbranega osebnega zdravnika.

Na PCR-testiranje bo osebo napotil osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika. V to skupino sodijo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19, je še pojasnil Poklukar.

Gre za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen.


Koliko časa bo po novem veljalo vaše PCT-potrdilo

Jutri sicer v veljavo stopajo tudi spremembe glede veljavnosti PCT potrdil. Veljavnost dokazila bo neomejena le še za trikrat cepljene, za ostale bo omejeno na 270 dni. Sprememba velja za starejše od 18 let.  Ta odločitev je bila na ravni Slovenije sprejeta 17. 12. 2021, na ravni EU pa 27. 12. 2022. 

Od 1. februarja dalje bodo potrdila o cepljenju proti covid-19 omejena na devet mesecev oz. natančneje: potrdilu po 270 dneh od drugega odmerka poteče veljavnost. Veljavnost se lahko podaljša, če oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja prejme še poživitveni odmerek.

Neomejeno potrdilo bodo od jutri dalje imeli le še:

  • trikrat cepljeni – to so cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva Pfizer ali Moderna (QR koda bo vsebovala podatek 3/3);
  • preboleli + cepljeni v 180 dneh oz. do 14. septembra 2021 v 240 dneh + cepljeni s Pfizer ali Moderna kadarkoli kasneje (QR koda bo vsebovala podatek 2/1);
  • enkrat cepljeni s cepivom Janssen in so prejeli še poživitveni odmerek cepiva Pfiezer ali Moderna (QR koda bo vsebovala podatek 2/1).

Za vse z neomejenim potrdilom PCT velja tudi, da jim ob rizičnem stiku ni odrejena karantena.

Kdaj bo potrdilo veljavno 270 dni

Potrdilo po novem ne bo več neomejeno in bo veljavno le še 270 dni za tiste, ki so bili:

  • enkrat cepljeni z Janssen (QR koda z oznako 1/1),
  • so virus preboleli in bili v 180 dneh še cepljeni oz. do 14. septembra 2021 v 240 dneh (QR koda z oznako 1/1),
  • dvakrat cepljeni (QR koda 2/2),
  • cepljeni z Janssen in cepljeni z Astra Zeneca (QR koda z oznako 2/2),
  • dvakrat cepljeni z Janssen (QR koda 2/2),
  • cepljeni, ki so preboleli in bili nato še enkrat cepljeni (QR koda z oznako 2/2),
  • dvakrat cepljeni in so nato virus še preboleli – v tem primeru je potrdilo veljavno 270 dni po cepljenju oz. 180 dni od pozitivnega PCR testa.

Potrdilo o prebolevnosti je medtem veljavno 180 dni od pozitivnega rezultata PCR. Če se prebolevnik cepi po prebolelem covidu-19, se veljavnost cepiva podaljša za 270 dni.

Nova aplikacija za preverjanje

Zaradi teh sprememb bo začela delovati nova aplikacija za preverjanje veljavnosti covidnih potrdil. Pred namestitvijo nove aplikacije na mobilni telefon, je treba staro odstraniti.

Nalaganje
Nazaj na vrh