Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od ponedeljka krajša izolacija ob izpolnjevanju določenih pogojev

Za vas piše:
M. M.
Objava: 22. 01. 2022 / 07:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2022 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od ponedeljka krajša izolacija ob izpolnjevanju določenih pogojev
Eden od pogojev za skrajšanje izolacije je, da bo moral posameznik sedmi dan opraviti hitri test na koronavirus pri pooblaščenem izvajalcu, ta pa bo moral biti negativen. FOTO: Pixabay

Od ponedeljka krajša izolacija ob izpolnjevanju določenih pogojev

Obdobje trajanja izolacije se bo s ponedeljkom za večino okuženih s koronavirusom z desetih dni skrajšalo na sedem. Prvi pogoj je, da posameznik 24 pred zaključkom izolacije ne bo smel imeti vročine in drugih zdravstvenih težav.

V primeru pozitivnega rezultata hitrega testa se bo morala oseba vrniti v izolacijo, test pa bo lahko ponovila naslednji dan vse do desetega dne. Po desetem dnevu se izolacija prekine brez opravljanja testa.

Za koga bo veljala krajša izolacija?

Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je dejal, da bo skrajševanje časa izolacije veljalo le za tiste osebe, ki ne sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni, kar bi zahtevalo bolnišnično zdravljenje.

Izogibanje stikov z ljudmi

Četudi bi hitri test pokazal negativni izid in bo oseba prekinila samoizolacijo, se bo morala še tri dni čim bolj izogibati stikov z ljudmi in pravilno uporabljati zaščitno masko, kirurško ali FFP2. Kot je povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, bo sprememba veljala od ponedeljka, veljala pa bo tudi za tiste, ki so v samoizolaciji že pred ponedeljkom.

Razlika med karanteno in izolacijo? V karanteno so napoteni ljudje, ki so bili v rizičnem stiku z osebo, ki je okužena. V karanteni ostanejo toliko časa, kolikor traja inkubacijski čas, torej od rizičnega stika do razvoja bolezni. V izolacijo pa so napoteni ljudje, ki so zboleli oziroma že kažejo bolezenske znake. V izolaciji ostanejo toliko časa, kolikor je potrebno, da zbolela oseba ni več kužna in ne more več okužiti drugih ljudi.

Veljavnost QR kode

V skladu z uredbo Evropske unije je izdaja QR-kode za prebolevnike možna z enajstim dnem po pozitivnem PCR-testu, zato osebe, ki bodo izolacijo prekinile po sedmih dneh, do izteka desetega dne ne bodo imele veljavne QR-kode. Tisti, ki so cepljeni, lahko ob tem po koncu izolacije še naprej uporabljajo veljavno QR-kodo, ki so jo pridobili na podlagi cepljenja.

Skrajšanje izolacije in karantene na pet dni? Za zdaj ne

Po besedah Tomažiča se s skrajševanjem trajanja izolacij in karanten »prilagajamo želji po ohranjanju delovanja družbe, ob čemer se hkrati zavedamo dodatnega tveganja prenosov okužbe med ljudmi.« Ob tem je dodal, da so na strokovnem kolegiju razpravljali tudi o predlogu skrajšanja izolacije in karantene na pet dni, a se za to zaenkrat niso odločili. »Če skrajšamo izolacijo na pet dni, je še večja možnost prenosa,« je izpostavil.



Nalaganje
Nazaj na vrh