Zapri
Iskanje

WHO: v prihodnjih dveh mesecih več kot pol Evrope okužene z omikronom?

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 11. 01. 2022 / 16:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 16:43
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

WHO: v prihodnjih dveh mesecih več kot pol Evrope okužene z omikronom?

WHO: v prihodnjih dveh mesecih več kot pol Evrope okužene z omikronom?
Koronavirusna različica omikron postaja prevladujoča različica v zahodni Evropi, širi pa se tudi na Balkan. FOTO: Pexels
Po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bi se lahko v naslednjih dveh mesecih več kot polovica ljudi v Evropi okužila z novo koronavirusno različico omikron.

Omenjena različica postaja prevladujoča različica v zahodni Evropi, širi pa se tudi na Balkan, je po navedbah STA pojasnil direktor WHO za Evropo Hans Kluge. Evropa je trenutno v žarišču izbruha okužb z omikronom. Močno nalezljiva različica se je v minulih tednih z vrtoglavo hitrostjo razširila tudi v državah po Evropi, kar je vlade prisililo v uvedbo novih omejitvenih ukrepov in k pospešitvi prizadevanj za razdelitev poživitvenih odmerkov cepiva proti koronavirusni bolezni.

Pri WHO so danes opozorili, da bi se lahko glede na trenutno stopnjo okužb v Evropi in nekaterih državah srednje Azije v naslednjih dveh mesecih z omikronom okužila polovica ljudi. Evropsko območje WHO obsega 53 držav in ozemelj in vključuje Rusijo ter več srednjeazijskih držav, primere okužb z omikronom pa so zabeležili že v 50 državah.

Na evropskem območju WHO so v prvem tednu letošnjega leta zabeležili več kot sedem milijonov novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar predstavlja več kot podvojitev v dveh tednih.

Na evropskem območju WHO so v prvem tednu letošnjega leta zabeležili več kot sedem milijonov novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar predstavlja več kot podvojitev v dveh tednih, kljub temu pa stopnje umrljivosti ostajajo stabilne in so še naprej najvišje v državah z visoko pojavnostjo okužb v kombinaciji z manjšim deležem cepljenih, navaja WHO.

Kot je potrdil Hans Kluge, je omikron bolj prenosljiv kot prejšnje različice, pri WHO pa opažajo naraščanje hospitalizacij obolelih s koronavirusno boleznijo. Kluge je še poudaril, da »odobrena cepiva še naprej zagotavljajo dobro zaščito pred hudimi boleznimi in smrtjo, tudi pri okužbi z omikronom«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh